В 2023 році наша команда розширилася. 

Ми започаткували нові напрямки діяльності. 

Ми реалізували нові проєкти. 

ВСЕУКРАЇНСЬКІ

Впровадили проєкт «Бібліотеки – бійці інформаційного фронту» за підтримки проєкту #ZMINA_2_0 фонду ІЗОЛЯЦІЯ за фінансової підтримки Європейського Союзу. Взяли участь 15 бібліотек Донецької області. Проєкт включав інформаційну та навичкову компоненти з тем історія та медіа-грамотність, а також передбачав поповнення книжкових фондів на ці теми. Учасники проєкту прослухали лекції з історії (від експерта-історика, військовослужбовця Олександра Алфьорова), фахівців із питань контенту, розробили власні Телеграм канали, отримали 285 науково-популярних книг з історії України.

Продовжили проєкт «Здорові бібліотеки», проєкт передбачає роботу з 20 пілотними бібліотеками в громадах Львівської, Полтавської, Дніпропетровської, Рівненської областей.

Мета проєкту: створення комплексної програми інформування громадян у пілотних громадах щодо профілактики неінфекційних захворювань через бібліотеки та літературу. 

В межах проєкту здорові бібліотеки отримали спортивне обладнання: фітнес-килимки, гантелі, скакалки, бадмінтон, волейбольні м’ячі, крісла-мішки, м’ячі для фітнесу, конструктори, які будуть використані в шкільних бібліотеках для активностей на перервах. 

Учасники одержали нові книжки для дітей та дорослих про те, як дбати про власне здоров’я, правильне харчування, про особливості розвитку підлітків та багато інших цікавих «здорових» тем. Провели навчання «Здорові розмови» та онлайн-лекції з фахівцями про здоров’я. 

“Здорові” бібліотеки взяли участь в регіональному фестивалі здоров’я в Лубнах (Полтавщина), який є прикладом масового публічного заходу для інформування залучення жителів громад до профілактики здоров’я. 

Організували тур-презентацію Україною автора Максима Недвиги з книгою «Як ми перемоги інсульт?»

Започаткували проєкт «Бібліотека відновлення». Проєкт покликаний сформувати експертний список книжок, які повинні бути в кожній бібліотеці, щоб забезпечити якісну відбудову України. Наші міста та будинки мають стати кращими ніж до війни, освіта більш сучасною та інтерактивною, наші громадяни повернуться в Україну зі знаннями нових іноземних мов, цей список змін можна продовжувати.
Для цього наші освітяни, архітектори, будівельники, представники місцевої влади та громадяни в цілому мають мати доступ до сучасної літератури з ключових тем відповідно до найбільших викликів війни.

«Бібліотека відновлення» може бути структурована за такими темами: відновлення та відбудова, державотворення та громадотворення, соціальна згуртованість, здоров’я нації, екоцид, психічне здоров’я, та психо-соціальна підтримка, сучасні технології енергозабезпечення, національна ідентичність та історія України, розвиток людського капіталу, освіта дітей та дорослих, безпека, осмислення досвіду війни, економічна та фінансова грамотність, глобальний світ та глобальне мислення. 

Взяли участь в книжкових фестивалях «KyivBookFest» та «Kyiv Book Weekend». Зібрали кошти та книги на проєкт «Бібліотека відновлення» та презентували виставку Адама Касперкевича про зруйновані бібліотеки. 

Започаткували ініціативу Амбасадори «Бібліотечної країни» з відзначення друзів нашого фонду. Серед амбасадорів державники, активісти, науковці, письменники, які розуміють важливу роль книжок та читання для перемоги у війні та розвитку держави.

Дали старт конкурсу «Книжкові гранти для бібліотек України», який ми впроваджуємо спільно з Українською асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів та Благодійним фондом громади Харкова «Толока» за фінансової підтримки письменників і книготорговців Helping Ukrainian Books and Booksellers, Канадсько-Українською Фундацією та Українським національним об’єднанням Квебека, Біржовою спілкою німецьких видавців (Börsenverein des Deutschen Buchhandels). Загалом організатори програми отримали 976 заявок від українських бібліотек. За підсумками І туру 30 бібліотек отримали 3 207 книжок на суму 900 тисяч гривень, тобто на 30 тисяч гривень кожна. За підсумками ІІ туру 32 бібліотеки отримали книжкові гранти на суму 960 тисяч гривень.

200 книг було закуплено та передано в 10 бібліотек в рамках співпраці нашого фонду із письменником Максом Кідруком. Восени 2023 року Макс Кідрук провів авторський тур Європою та зібрав кошти в тому числі на закупівлю книг для бібліотек.

Дали старт виставці «UKRAINE FOREVER»: мандрівна виставка графикині Надії Харт “Як могла виглядати бібліотека українця, якби не русифікація?”. Починаючи з вересня 2023 року за підтримки Благодійного фонду «Бібліотечна країна» виставка «Як би виглядала бібліотека українця, якби не русифікація?» мандрує українськими бібліотеками. Дана виставка змушує замислитися чи це вільний вибір українців читати російських авторів, чи це результат тотального зросійщення інформаційного простору. Виставка дозволяє інакше подивитися на українських митців, і провести однозначні паралелі — українського багато, воно якісне і було завжди.

Провели понад 20 різножанрових відкритих публічних віртуальних включень з тем: культури, літератури, та звісно, про бібліотеки. Зокрема, презентацію книги “Триптих про призначення України”, «Пес Хібукі: презентація для бібліотечної спільноти», «Списання і робота з фондом без купюр», практика та досвіди, лекції-розмови про літературу з видавництвом «Ранок», «Віхола» тощо. 

Реалізували проєкт «Мережевий бібліотечний шелтер» за підтримки Стабілізаційного фонду культури та освіти 2023 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut. 30 бібліотекарів з тимчасово переміщених бібліотек та тих, які активно працюють із ВПО отримали пакет книг на теми розбудови та відновлення, розвитку та командотворення, психологічну та юридичну підтримку, навчання та обмін досвідом. Четверо учасників-бібліотекарів стали також менторами проєкту та облаштовують в своїх бібліотеках шелтери для колег з переміщених регіонів. Учасники відвідали наживо спільну нетворкінгову подію в селі с. Бузова, Бучанський р-н, Київська обл. 

«Фонд допомоги бібліотекам» – продовжуємо підтримувати бібліотекарів, які опинилися у скруті внаслідок російсько-української війни. Пожертвувати кошти для допомоги бібліотекарям можна в гривні та іноземній валюті https://livelibrary.com.ua/news/financial-support/

Спільно із активістами Центру соціального капіталу провели 4 модулі з теми розвитку соціального капуталу бібліотек для 136 учасників.

МІЖНАРОДНІ ПРОЄКТИ 

В рамках проєкту «Українські книжки бібліотекам країн
Європи» передали 15000 книжок у бібліотеки понад 25 країн світу https://uabook.eu

Започаткували проєкт «Книги для України/Books for Ukraine». Задачі акції: наповнити книжкові фонди бібліотек; покращити знання українцями іноземних мов; розширити світогляд за рахунок пізнання іншої літератури, культури, мови. І звісно, у відповідь на поповнення європейських бібліотек україномовною літературою збагатити фонди наших бібліотек літературою європейськими мовами. Станом на початок 2024 року зібрано більше 3 тисячі книжок: англійською, польською, німецькою, японською та іншими мовами. Книги продовжують надсилатися бібліотеками України. 

Відвідали міжнародну конференцію – IFLA World Library and Information Congress в Нідерландах. Де збирали книги в межах акції «Книги для України/Books for Ukraine». Презентували плакат «Attention! Disinformation! Fake news! Propаganda!» у в межах «Poster session» – щорічної виставки плакатів з різноманітних тем.

Стали спікерами на конференції «Libraries Connected Annual Seminar 2023 – Connecting Communities» у Великій Британії. Поділилися успішними історіями і розповіли, який внесок бібліотеки України роблять для наближення перемоги: підтримують військових та внутрішньо переміщених українців, організовують у себе волонтерські штаби, збирають гуманітарну допомогу для постраждалих регіонів тощо. 

Відвідали Бодлеанську бібліотеку Оксфордського університету (Велика Британія), де виступили з промовою про виклики та успіхи бібліотек під час війни, допомогу переселенцям, армії, боротьбу з засиллям російської культури.

Започаткували «Бібліотеки посестри» – проєкт обміну бібліотечного досвіду, культурної дипломатії. 26 квітня відбулася урочиста церемонія засвідчення побратимства Ліверпульської центральної бібліотеки та Одеської обласної наукової універсальної бібліотеки імені М.С.Грушевського. Його Величність король Чарльз ІІІ спільно з королевою-консортом Камілою підняли синьо-жовтий прапор над меморандумом про партнерство. Король виголосив промову, вшанувавши втрати України та підкреслив важливу роль бібліотек в сучасному світі. В 2024 році плануємо об’єднати ще більше українських та закордонних бібліотек. 

Крім цього, у 2023 році ми взялися за розробку стратегії розвитку фонду на наступні 3 роки. 

Працюємо для вас далі!

Categories News