New initiative "AlterFundLib" - librarians are invited to participate!

Щоб бути стійкішими, ми маємо сприяти становленню культури залучення коштів з альтернативних джерел у формах щоденної роботи бібліотек, у принципи планування своєї роботи колективами закладів. Адже серед очікуваних результатів Стратегії розвитку бібліотечної справи на період до 2025 року виокремлено: реформування механізму отримання та використання надходжень з інших джерел фінансування. Вважаємо це системним завданням, яке потребує переосмислення не лише з точки зору механізму виділення коштів на матеріально-технічну базу та діяльність бібліотек «зверху», а і з точки зору розвитку фінансової культури «знизу», тобто безпосередньо у колективах бібліотек, бо вони можуть розвинути партнерство та залучити кошти з альтернативних джерел, а також і серед читачів, які можуть підтримати бібліотечний заклад в тому, чи іншому проєкті.

Саме тому, БФ «Бібліотечна країна» оголошує про старт нової ініціативи для бібліотек.«AlterFundLib» – культурно-освітній проєкт з розвитку навичок альтернативного фінансування діяльності бібліотек.

Проєкт є короткостроковим (реалізується до кінця 2022 року) і передбачає:

  • навчання представників бібліотечної галузі онлайн (два тренінги)
  • менторську підтримку
  • брейнштормінг з фасилітатором
  • і опрацювання 20 концепцій напрацьованих проєктів спрямованих на альтернативне фінансування закладів і підтримку діяльності бібліотек у нестабільні часи війни.
  • Фінальний захист проєктів відібраних учасників та учасниць буде завершено матеріально-технічною підтримкою (ноутбуки, проєктор, принтери, павербанки тощо) та наборами тематичних книг для їхніх бібліотек.

Заповніть форму зголошення на відбір до участі у проєкті «AlterFundLib» до 4 грудня 2022.

Поспішайте! Відбір пройдуть 20 лідерів бібліотечної справи з України, які будуть найбільш вмотивованими у прагненнях змінювати механізм фінансування свого закладу та мають позитивний досвід роботи, яким готові ділитися, та попри все лишаються активними у галузі протягом останніх 6 місяців 2022 року.

*Фінансування здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2022 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.