У квітні БФ “Бібліотечна країна” разом з Дафною Шарон-Максимов та Галиною Сищук випустили слухачів незвичайного курсу для бібліотекарів.

Місяць навчань був присвячений методу Хібукі-терапії, який прийшов до нас з Ізраїлю і останні роки допомагає українським дітлахам переживати складні часи.

31 фахівець тепер може більш широко знайомити дітей зі світом іграшкотерапії, використовувати професійні підходи в діяльності з дітьми під час війни в країні.

Протягом 8 занять (24 академічні години) бібліотекарі вивчали питання травми, травмотерапії, хібукі-терапії, введення в метод, підходів до першої зустрічі з дітьми, роботі з батьками. Знайомилися з досвідом роботи у реабілітаційних таборах, вивчали засоби арттерапії. Окремо зупинялися на питанні застосування методу в роботі з дітьми з особливими потребами.

Усі слухачі отримали методичні матеріали, можливість спілкуватися в спільноті однодумців.

Що таке Хібукі-терапія? Це – терапія за допомогою Хібукі, м’якого іграшкового песика з довгими лапами та сумними очима. «Хібук» в перекладі з івриту – обійми. Тобто Хібукі – це собака-обіймака, тому її лапи такі довгі та мають липучки, щоб дитина мала змогу бути нерозлучною з Хібукі та робити свої справи.

Окрім ретельно продуманої конструкції самого Хібукі, метод Хібукі-терапії має в своїй основі міцну теоретико-методологічну базу, завдяки якій показує високі показники ефективності в роботі саме з психологічною травмою у дітей. У 95% дітей після проходження повного курсу (6-10 зустрічей) Хібукі-терапії симптоми психологічної травми були повністю нівельовано.

Деталі на сайті методу https://www.hibukitherapy.com та у фейсбук групі.   

За результатами навчань у громадах вже заплановані власні заходи для мешканців, наприклад, у Покровській громаді. 
А Бібліотека на Пріорці м. Києва вже провела першу зустріч Хібукі із дітьми. 

Можливість навчання безпосередньо у Дафни Шарон Максимов – педагога-психолога, міжнародного спеціаліста з травмотерапії у дітей та підлітків, авторки методики Хібукі-терапії в Україні забезпечена в рамках проєкту “Здорові бібліотеки” Україно-швейцарського проєкту “Діємо для здоров’я”.