Тростянецька публічна бібліотека – один з найуспішніших проєктів Тростянецької міської громади, що на Сумщині. Зусиллями влади, громади і бібліотекарів, увібравши досвід європейських освітніх закладів, районна бібліотека стала в змозі відповідати потребам сучасного читача. Ми зустрілись із директоркою Людмилою Єфремовою, щоб дізнатись секрети вдалої трансформації бібліотеки, історію створення соціального кафе, а також поговорили про креативні способи залучення аудиторій рідного віку до бібліотеки. Від початку повномасштабного вторгнення Тростянець був окупований, а в бібліотеку неодноразово вривались російські загарбники. На щастя, заклад вдалось врятувати. Як зараз живе бібліотека під час воєнних викликів – дивіться у сюжеті.

Про те, як можна допомогти у тилу – новий сюжет ХаризмиUA з Центральної бібліотеки міста Бердичів на Житомирщині. “Не лише книжками на культурному фронті нам треба відстрілюватись. Кожен має робити все можливе для перемоги: плести сітки, пекти кекси, шити форму,” – директорка Тетяна Кущук.

Дякуємо усім працівникам Львівської обласної бібліотеки для дітей та її відвідувачам, які в час війни стали волонтерами і щодня пліч-о-пліч воюють на власному фронті задля перемоги: плетуть сітки, допомагають переселенцям, проводять майстерки, відправляють українські книги нашим біженцям за кордон, надають психологічну поміч. На плечах таких людей тримається наша держава, яка в один день обов’язково переможе рашистів, і тоді ми відсвяткуємо по-справжньому

Тетяна Пилипець – директорка Львівської бібліотеки для юнацтва, поділилась із нами трьома важливими лініями волонтерства, закликала ставати у лави волонтерів і продовжувати плести сітки. Про боротьбу культури з антикультурою, курси української мови, силу і слабкість українців та чому артефакти історії мають бути збережені – дивіться у цьому інтерв’ю.

Відео зняті в рамках проєкту ХаризмаUA за ініціативи ГО “Мережа захисту національних інтересів “АНТС”