25-28 квітня 2024 року фонд «Бібліотечна країна» на фестивалі «Книжкова країна» реалізував програму підтримки ментального здоров’я «Книга за рецептом». Бібліотерапевтична консультація здійснювалася психологом та бібліотекарем, близько 180 відвідувачів змогли прояснити свій запит і отримати 350 книжкових рецептів.

Ця бібліотерапевтична програма була спеціально підготовлена для книжкового фестивалю з метою промоції читання для зцілення. Бібліотерапія як метод соціальної підтримки апробований в багатьох країнах, мешканці яких мали травматичний досвід, пов’язаний із війною. Один з напрямів бібліотерапії – розвиваючий (неклінічний) – доступний для застосування бібліотекарями, соціальними працівниками та освітянами, – що може допомогти справитися з тим обсягом психосоціальної підтримки, яку потребують громадяни України, особливо вразливих категорій.

Для надання порад бібліотекар та психолог користувалися бібліотерапевтичною базою, в якій налічується близько 1500 книжок по 40 темам. До створення бази долучилися видавці, психологи, психотерапевти, бібліотерапевти та філологи. База буде доопрацьована після реалізації акції з залученням більшої кількості фахівців, осмислення досвіду, і ми шукаємо партнерів та ресурси для здійснення цієї експертної роботи.

Найбільшим був запит на художню літературу – таку, яка читається легко та дозволяє абстрагуватися від реальності, відчути радість життя з героями. Якщо говорити про вибір жанрів, тут і фентезі, романтичні комедії, інтелектуальні романи, детективи, утопії. Другим по поширеності був запит на популярну психологічну літературу – книжки, які допомагають зменшити тривожність, покращити відносини з іншими людьми, збільшити здатність витримувати невизначеність. Відвідувачі ділилися, що у стані хронічного стресу їм складніше стало читати нон-фікшн літературу, – історичну, психологічну, іншу фахову, яка потребує більшої концентрації та запам’ятовування.

За словами ініціаторки акції, психологині, співзасновниці фонду «Бібліотечна країна» Тамари Сухенко: «Ми не очікували такого великого інтересу – біля нашого острівця інколи стояли черги. Загалом ця ініціатива дозволила нам відчути стан, настрої та інтереси читачів, – і тут основне – брак психологічного ресурсу. Ми також пересвідчилися, що бліц формат має право на життя, – відвідувачі ділилися, що набагато легше звернутися до психолога в такому форматі – як запит на книгу, це дуже цікаво, безпечно, швидко, при цьому – корисно. При цьому в наших планах напрацьовувати\адаптувати до викликів війни методики довших та глибших форматів групової бібліотерапевтичної роботи”.

Програма реалізовувалася завдяки бібліотекарям Солом’янського району та психологам Ользі Лукашук та Катерині Флекман, які на волонтерських засадах здійснювали консультування.

Катерина Флекман зазначила, що «серед запитів, з якими зверталися, часто були, – тривожність, виснаження, вигорання, апатія, відсутність сенсів, самотність, конфлікти, непорозуміння в родині, агресія, роздратування, виклики щодо виховання дітей. Окремі запити стосувалися пошуку духовних практик, усиновлення, ЛГБТ. Найбільше мене вразив наш найменший читач 8 років, який шукав книгу про генно-модифіковані рослини».

Ольга Лукашук підкреслила, що запит значної частини відвідувачів звучав як потреба відволіктися від важких думок, відпочити від новинного перевантаження, зануритись в емоційні переживання героїв. Відтак, люди просили художню літературу різних жанрів: гумористичну, щоб було весело; сумну, щоб поплакати; легку, щоб відчувати радість життя; страшну, щоб боятися безпечно.

Іванна Щербина, директорка Централізованої бібліотечної системи Солом’янського району міста Києва, поділилася, що «ця ініціатива була неабияким викликом для бібліотекарів через швидкість та динаміку, адже у команди було всього 15 хвилин на спілкування з кожною людиною. Нам потрібно було відчути стан відвідувача, налаштуватися на його хвилю, зробити так, щоб він пішов задоволений рекомендацією книг. Але в результаті ми вражені таким інтересом до формату, компліментами щодо професійності наших бібліотекарів, як і здивуванням, що в наших фондах багато сучасних книжок».

Книжки з отриманих рецептів відвідувачі могли придбати на фестивалі зі 5% знижкою, пошукати в публічних бібліотеках Києва або пізніше в книжкових магазинах.

Бібліотерапія апробована в багатьох країнах, мешканці яких мали травматичний досвід, пов’язаний із війною, зокрема і в США. Поштовх до застосування бібліотерапії дав в 1916 році з’їзд Американської асоціації бібліотек лікарень, де бібліотерапію запровадили як додаток до інших бібліотечних послуг, які надавалися ветеранам. Сьогодні – це потужна міждисциплінарна область знань, яка поєднує досягнення медицини, психології, педагогіки та бібліотечної справи, яка успішно практикується в ряді країн. Тисячі книжок, сотні дисертацій, десятки професійних асоціацій фахівців в США та Європі тому підтвердження.