Бібліотеки в останні десятиріччя переживають кризу самовизначення в умовах посиленої діджиталізації суспільного життя. В цей час у суспільстві в процесі децентралізації влади та посилення ролі місцевого самоврядування постала потреба спільно вирішувати виклики та питання розвитку. Самоорганізація та розвиток громадянського суспільства відіграють надважливу роль для процесів відновлення у воєнний та післявоєнний періоди. У цьому контексті новою суспільною роллю бібліотек стає адаптація простору для демократичного врядування в громадах.

21 квітня в Києві за організації благодійного фонду “Бібліотечна країна” відбулася сесія “Сучасна бібліотека – простір для розвитку громад: можливості, виклики, хороші практики” в рамках Саміту відкритих громадських просторів «Сила партнерства».

Роль бібліотек на сучасному етапі історії України: потреби, можливості, задачі

Євгенія Кравчук, народний депутат України, заступниця голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, розказала про плани щодо реформи бібліотек, поповнення фондів та перспектив розвитку бібліотечної справи в Україні. Відеозапис виступу.
Діана Трима, директор Департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради, поділилася змінами в бібліотечній системі до повномасштабного вторгнення та планами на культурну деокупації регіону: “Що не можна робити при реорганізації: не зачинятися з міською владою, не треба недооцінювати комунікацію, люди мають бути почуті.”
Наталя Склярська, координаторка проєктів ГО “Соціальний Капітал”, поділилася станом справ бібліотек в Болгарії, про їх особливі інституції – “Читалишта”.Кожна бібліотека і бібліотекар, володіє соціальним капіталом, спільнотою, яку бібліотека обʼєднує навколо себе.”
Сергій Чумаченко, співзасновник ГО “Українська мережа більдунґу”, розказав про скандинавську систему освіти для дорослих протягом життя і чому це варто впроваджувати в Україні https://bildung.in.ua/ 

Бібліотека як громадський простір: успішні практики трансформації

В панелі обговорили досвід бібліотек Києва, Ірпеня, Львова та Тростянця, які взяли на себе роль культурних хабів, інформаційно-освітніх центрів, осередків підтримки мешканців громади. Презентації успішних практик дивіться за посиланням.

Бібліотека як громадський простір: проблеми та виклики

З початком широкомасштабного вторгнення українські бібліотеки трансформувалися на справжні консультаційні центри для внутрішньо переміщених осіб, осередки з надання гуманітарної допомоги постраждалим, а деякі  навіть на пункти незламності. 

Оксана Бруй, президент ВГО “Українська бібліотечна асоціація”, наголосила на важливості отримання сучасних компетенцій бібліотекарів, зокрема, управлінських навичок. Серед інших важливих моментів: відсутність системності та послідовності у реалізації державної політики в бібліотечній справі, застаріла нормативно-правова база, невизначеність статусу бібліотек у складі Центрів культурних послуг, недоцільність наявності 9 національних бібліотек в державі, складність впровадження автоматизованих бібліотечних систем тощо.   

Ольга Романюк, директор Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки, наголосила на необхідності інфраструктурних змін в бібліотечному ланшафті Києва. 

Люсьєна Шум, виконавча директорка БФ “Бібліотечна країна”, презентувала аналітику викликів, підготовлену за результатами стратегічної сесії в рамках проєкту “LIB: продовження”, дивіться за посиланням.

Бібліотека як громадський простір: план дій

Ростислав Карандєєв, перший заступник Міністра культури та інформаційної політики України, підкреслив важливість комунікації усіх зацікавлених у якісних змінах в бібліотечній сфері. 

Ганна Старостенко, заступниця голови КМДА, подякувала бібліотекарям за їх швидку реакцію після повномасштабного вторгнення, про пункти незламності на базі бібліотек і їх підтримку під час блекауту. 

Сергій Анжияк, директор Департаменту культури КМДА, пообіцяв збільшення фінансування на поповнення книжкових фондів та АБІСи.  

Олег Сербін, в. о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, закликав гуртуватися для вирішення викликів які стоять перед бібліотечною спільнотою. 

За гостинний простір вдячні Центральній бібліотеці ім. Т.Г.Шевченка для дітей м. Києва.

Дякуємо за модерацію дискусії засновникам фонду Ігорю Степуріну та Тамарі Сухенко.

Дякуємо усім учасникам зустрічі і сподіваємося на плідну працю в майбутньому. 

Запис сесії доступний на нашій сторінці у розділі відео

В дискусії взяли участь:

  • Євгенія Кравчук, народний депутат України, заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики 
  • Ольга Будник, радник – уповноважена Президента України з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту
  • Діана Трима, директор Департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради
  • Наталя Склярська, координаторка проєктів ГО “Соціальний Капітал”
  • Сергій Чумаченко, співзасновник ГО “Українська мережа більдунґу”
  • Яна Біленко, директор Центральної бібліотеки ім. Т.Г.Шевченка для дітей м. Києва
  • Людмила Єфремова, директор Тростянецької публічної бібліотеки
  • Євгенія Антонюк, начальник відділу культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради
  • Іванна Щербина, директор ЦБС Солом’янського району м.Києва
  • Катерина Алексєєнко, заступниця директорки Централізованої бібліотечної системи для дорослих м. Львова (2019-2022 роки)
  • Люсьєна Шум, виконавча директорка БФ “Бібліотечна країна”
  • Оксана Бруй, президент ВГО “Українська бібліотечна асоціація”
  • Ольга Романюк, директор Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки
  • Ростислав Карандєєв, перший заступник міністра культури та інформаційної політики
  • Ганна Старостенко, заступниця голови КМДА
  • Сергій Анжияк, директор департаменту культури КМДА 
  • Олег Сербін, в. о. генерального директора Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого
  • Анастасія Владарчик, менеджерка проєкту “Дія.Цифрова освіта” Міністерства цифрової трансформації України

Організатори Саміту відкритих громадських просторів «Сила партнерства»: ІСАР “Єднання”, КМДА, Офіс Ради Європи в Україні, Секретаріат Кабінету Міністрів України, Асоціація міст України. Подія об’єднала креаторів громадських просторів та архітекторів громад з різних куточків країни для обміну досвідом, ознайомлення з кращими європейськими практиками, нетворкінгу, налагодження сталих партнерств та розвитку платформи для співпраці.