Щороку влітку британське видання The Economist оголошує світовий рейтинг найкомфортніших міст для проживання. Результати базуються на таких критеріях як: якість охорони здоров’я, різноманітність культурного життя, стан навколишнього середовища, рівень освіти та розвиненість інфраструктури. В 2023 році до порівняння узяли 172 міст з усіх куточків світу. Столиця України від експертів отримала 165-місце в рейтингу (в 2022 році, Київ не був включений в список на оцінювання через початок російського вторгнення).

Отже, за результатами цьогорічних досліджень топ очолює Відень (Австрія), 2 місце – Копенгаген (Данія), 3- місце – Мельбурн (Австралія).

Методологія оцінки зручності проживання характеризує наявність та якість тих чи інших суспільних та індивідуальних благ. Наприклад, критерії культури включають в себе кількість і доступ до музеїв, театрів, галерей, культурних центрів та звісно, бібліотек.

Що ж можна сказати про бібліотеки найкомфортніших міст світу?

Відень – столиця Австрії, вже в втретє очолює такий авторитетний список.

Площа Відня: 415,75 км². Населення: 1, 911,191 мешканця.

Мережа муніципальних бібліотек Відня складає 38 філій. Переважна більшість філії працює до 18:00, окремі бібліотеки до 19:00.

Фонд бібліотек складає 1,4 мільйон примірників документів на різних носіях. Включно з компакт-дисками, платівками, СD (DVD-ROM), DVD, диски Blu-ray, консольні ігри, електронні медіа. На базі бібліотеки діє педагогічний центр, який надає дидактичні та методичні матеріали для віденських шкіл, закладів початкової школи, дитсадків та позашкільних навчальних закладів. На базі цієї бібліотеки для педагогічних працівників так само працює відділ раритетних видань, він не є загальнодоступним, замовлення книг оформлюється онлайн.

Центральна міська бібліотека налічує 6 поверхів та відкриту терасу на даху, яку використовують для подій та кінопоказів. Головна міська книгозбірня пропонує 106 робочих місці з комп’ютерами з вільним доступом до інтернету, 160 звичайних робочих місць, 18 місць для прослуховування аудіо і перегляду відео- контенту, простір для виставок та подій та каву і перекуси в тутешньому кафе.

Реєстрація в бібліотеки мережі доступна через онлайн-форму на офіційному порталі міста, де так само можна переглянути усю інформацію про діяльність бібліотек Відня.

Крім міських бібліотек очевидно у Відні працюють і університетські бібліотеки, яких тут понад 12 штук. Як і в будь-якій столиці, у Відні базується національна бібліотека. Для українців – це особливо місце, адже тут зберігається велика частка документів часів австрійського панування на території України. Звітів, переписів населення, їх аналізу, багато підписок періодичних видань, що видавалися у Львові, Івано-Франківську, Тернополі тощо. Прижиттєві видання Б. Дідицького, І. Франка, М. Лозинського, Й. Мончаловського, О. Огоновського, А. Петрушевича, І. Шараневича, «Опису України» Боплана, Енгеля «Історія України та українських козаків» (Галле, 1796); видання, присвячені українській мові, історії та культурі, як «Граматика рутенської або малоруської мови Галичини» Й. Левицького (1834), «Граматика руської мови» Й. Лозинського (1846), «Хроніка міста Львова» Д. Зубрицького (1844), «Граматика малоруської мови в Галичині» І. Вагилевича (1845).

Австрійська національна бібліотека знаходиться в палаці Гофбург. Офіційний рік заснування 1368. Серед цікавого в межах бібліотеки працює літературний музей, світовий музей, музей історії Австрії та музей есперанто та музей папірусу.

Австрійська національна бібліотека, фото Тамари Сухенко

Столиця Данії займає почесне 2 місце серед найкомфортніших місць світу.

Копенгаген – це 179 км². Мешканців: 644,431.

Міська система бібліотек включає 20 філій. На сайті мережі доступні посилання на соцмережі і телефони філій. Переважно бібліотеки працюють з 8:00 ранку до 20:00 вечора, є окремі години коли можна скористатися допомогою бібліотекаря. У вихідні дні, графік роботи бібліотеки скорочений до 16:00. В міську систему так само входить бібліобус, бібліотека в центральній лікарні міста та бібліотека у в’язниці Копенгагена. 

Copenhagen Main Library

Щорічно відвідуваність бібліотеки становить близько 3294000. Фізичних примірників – 818,500 одиниць. Електронних книжок та аудіокниг станом на січень 2021 року близько 63,000 одиниць. На базі бібліотек щорічно діє понад 3443 активностей (клуби, події, виставки, презентації). Щоб бути в курсі подій та книжкових новинок, бібліотека пропонує бібліотечний додаток на смартфон. Тут можна отримати читацький квиток, зареєструватися на події, залишити свої пропозиції.

Адміністрація бібліотек активно заохочує данців до волонтерства в книгозбірнях. Можна допомагати бажаючим в опануванні цифровій грамотності, а можна заснувати свій клуб за інтересами – бібліотекарі будуть цьому сприяти. 

Копенгаген відомий серед бібліофілів «Чорним діамантом», новим корпусом Королівської бібліотеки Данії. Нова будівля неодноразова брала престижні архітектурні нагороди. Королівська бібліотека під своїм дахом об’єднала публічну бібліотеку та університетські фонди. Нова будівля відкрита для всіх охочих, але через місток через дорогу вже починається університетська частина бібліотеки з закритим доступом. Королівська бібліотека Данії бере свій початок з 1648 року. З 1968 по 1978 бібліотека пережила серію масштабних крадіжок. В той час працівником бібліотеки було поцуплено документів на суму близько 50 мільйонів доларів. Загалом це 3,200 цінних екземплярів книг та рукописів, в тому числі рукописи Мартіна Лютера, перші видання Іммануїла Канта, Томаса Мора та Джона Мілтона.

Трійку лідерів найкомфортніших міст для проживання замикає Мельбурн. Найбільше місто материка Австралія, що входить в однойменну агломерації. Площа міста – 9,990,5 км². Населення – 5,078 мільйона. 

Інформацію про міські бібліотеки можна так само отримати на сайті міста. У муніципальному підпорядкуванні рахується 6 бібліотек. Бібліотеки працюють до 18.00. У вихідні – до 13.00, деякі філії – до 16.00. 

Решта бібліотек міста та прилягаючих до Мельбурна населених пунктів належать до Публічних бібліотек штату Вікторія. Ця бібліотечна мережа нараховує 289 публічні бібліотеки з 2,5 мільйонами відвідувачів, які щороку позичають близько 50 мільйонів примірників.

Бібліотеки, що входять в мережу Публічних бібліотек штату Вікторія мають можливість підключитися до системи бібліотечних сервісів, що утримуються мережею. Це і про єдиний читацький квиток та каталог, це про бібліотечний застосунок на смартфон. Утримання системи відбувається за рахунок спільного бюджету штату та 46 місцевих рад. Теперішня модель організації публічних бібліотек бере свій початок у 2019 році. Адміністрування усіх сервісів відбувається на базі програмного забезпечення SirsiDynix. За допомогою нього надається 31 цифрова послуга. До прикладу, система забезпечує обмін примірниками між філіями. Завдяки цьому понад 400,000 примірників циркулює між філіями мережі щороку.

Крім цього в Мельбурні знаходиться найстаріша публічна бібліотека материка – State Library of Victoria. Заснована в 1854 році. Культурний та науковий центр.

State Library of Victoria

Цікавим є широка інфраструктура «Little Free Library» в Мельбурні. Це рукотворні бібліотеки в найнеочікуваніших місцях, в закинутій телефонній будці, в підвішеному ящику, в спеціально створеному стелажі на вулиці. Такий собі буккросинг, але з правилами. Це ініціатива неприбуткової організації з США, яка має широке представлення в усьому світі (120 країн), понад 150,000 бібліотек, 300,000 мільйонів книжок.

Саме такий різноформатний книжковий ландшафт допоміг найбільшому місту Австралії отримати статус міста літератури ЮНЕСКО в 2008 році.

Як бачимо, бібліотеки найкомфортніших міст світу мають чим зацікавити містян. Вони не бояться експериментів з формами і форматами, ресурсами та спілками, усе для підтримки і розвитку своєї міської спільноти.

Місто – як система організації суспільного життя має тисячолітню тяглість. І починаючи з середини ХІХ століття стала система існування міста та його розвиток важко уявити без публічних бібліотек. Зараз, коли ми говоримо про сучасне місто, ми говоримо про місто як об’єкт і суб’єкт творення. Серед активних учасників «руху в місті», його активних творців поруч з урбаністами, міськими службами, працівниками виконавчої влади стоять бібліотекарі. Окрім того, щоб наявність бібліотеки як такої впливала на оцінку комфортності міста в розділі культура, не слід відкидати її як творця інших критеріїв «зручності» міста. Як об’єднуюча ланка в міському середовищі, як стартовий майданчик для партисипативних практик, як надавач інноваційних послуг, інклюзивних фондів та освітніх платформ, бібліотеки можуть впливати на вищезазначені критерії оцінки комфортності міст: охорону довкілля, освіту, навіть медицину, відтак ріст якості життя містян, що в свою чергу впливатиме на економічний потенціал міста та регіону.