17 травня ми відвідали з гостями та книжковими подарунками Звенигородщину – рідне місце для Агатангела Кримського, відомого письменника та сходознавця, а також для бібліотекознавця та книгознавця Льва Биковського. Під час заходу відбулася презентація книг «Український Ліван» посла Ігоря Осташа та “Омелян Пріцак: повернення до України” – збірника виступів у ЗМІ Омеляна Пріцака.  

Учасники обговорили роль Кримського у творенні Академії наук, – історики  доводять, що фактично саме він був її творцем; перспективи створення музею у Звенигородці в будинку Кримського; надихнулись на нові ініціативи та дослідження спадщини Агатангела Кримського, а також на розвиток на Звенигородщині туристичних  маршрутів, пов’язаних з Кримським та його родиною.

Гості відвідали будинок Агатангела Кримського, який на 30-их роках Незалежності України є все ще недобудованим, хоча розмови про його створення точаться ще з 1966 року. Балансоутримувачем будинку є Інститут сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАН України, і який готова взяти на утримання та розвивати громада Звенигородки, про що зазначив голова громади під час дискусії.

Своїми думками поділилися спікери заходу: Ігор Осташ говорив про роль спадщини Агатангела Кримського в контексті міжнародних взаємин; науковець, тюрколог Володимир Підвойний про сім’ю Кримських в історії українських бібліофільських традицій.  

Таісія Сидорчук, керівниця Центру орієнталістики імені Омеляна Пріцака при Національному університеті «Києво-Могилянська академія» про учня Агатангела Кримського Омеляна Пріцака, його внесок у розвиток українознавчих студій в світі та відновлення сходознавчих досліджень в Україні після незалежності. Пріцак сформулював чотири завдання, які ми досі не виконали за роки незалежності: 1. Знайти могилу Кримського та зробити перепоховання на Байковому цвинтарі; 2. Написати повноцінну біографію Кримського, а не окремі “житія”; 3. Видати повне зібрання творів Агатангела Кримського (не окремі твори, а повне зібрання та листування); 4. Створити Музей Кримського.

Серед спікерів були також Володимир Поліщук, завідувач кафедри української літератури і компаративістики Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького, який говорив про роль Кримського у створенні Української академії наук за щоденниками Сергія Єфремова, ще одного уродженця Звенигородщини, державного діяча, історика, академіка, репресованого в 1930 році.

Недашківська Ганна Григорівна, вчитель-методист Звенигородського ліцею №1 поділилася спогадами родичів, земляків про роки перебування Кримського в Звенигородці та його родину.

Ініціаторка заходу уродженка Звенигородки Тамара Сухенко зазначила: «Війна провокує багато запитань про те, на чиїх плечах стоїть наша сила і які домашні завдання ми не виконали”. Серед наших батьків засновників  – всесвітньо відомий велетень, якого в Україні знають здебільшого тільки в колах наукової спільноти. Але він, обравший українську ідентичність свідомо, в дорослому віці, міг би надихати багатьох справлятися з викликами війни, посилювати наші дипломатичні зв’язки, зокрема зі східним світом».

Організаторами заходу виступили Всеукраїнська громадська організація «Союз Українок» у партнерстві з благодійним фондом «Бібліотечна країна» за підтримки Звенигородської міської ради та Надзвичайного і Повноважного Посла, Посла з особливих доручень МЗС України Ігоря Осташа.

Наш фонд передав в бібліотеку Звенигородки книги в подарунок “Андрій Лаговський” А.Кримського, “Триптих про призначення України” Ю. Шевельова, “Омелян Пріцак: Повернення до України”, “Племя” С.Юнгера, “Героїчні казки” І.Мацко та інші.

Серед гостей були випускники Аспен-семінарів, а також Олександр Філоненко – філософ та педагог, Соколенко Наталія, співавторка та ведуча програми “Батьки засновники”, Андрій Мельник, засновник проєкту Cowo.guru, Олександр Черевко, Ректор Черкаського національного університету, Надія Дмитрівна Микитась – філологиня, викладачі та студенти Черкаського університету, бібліотекарі, освітяни, школярі.

 

Агатангел Кримський був українським істориком, творцем українського сходознавства, мовознавцем, вченим, орієнталістом, письменником і перекладачем, поліглотом (знав 60 мов!), одним з організаторів Академії наук України. У 1970 році ім’я Кримського внесено до ЮНЕСКО переліку видатних діячів світу. 

foto credit Dmytro Kolosov

Категорії: Новини