В лютому 2010 року тодішня Перша леді Сполучених Штатів Америки Мішель Обама  анонсувала старт кампанії з промоції здорового способу життя – «Let’s Move!» (укр – “Давай рухатися!”). Першою стратегічною ціллю кампанії було розв’язання  проблеми дитячого ожиріння. Пізніше вона  розширила свої задачі та цільову аудиторію, повністю покривши усі верстви населення і залучивши до амбасадорів здоров’я різні бізнеси, громадські організації та інституції, серед яких музеї та, звісно, бібліотеки. Так і виник рух – «Let’s move in Libraries». 

Наразі лідерами бібліотечного руху за здоров’я є штати Пенсільванія та Філадельфія. Підтримана департаментом охорони здоров’я профілактики хронічних захворювань та травм штату Філадельфія на базі бібліотек зазначених округів сформувалося ініціативне ядро, яке дбає про поширення цінностей і завдань руху – безкоштовний доступ до програм здорового харчування, фізичної активності, садівництва та піклування про себе. Координатори руху прагнуть заохотити якомога більше бібліотек долучитися до ініціативи, розвивати ідеї та надихати громадян піклуватися про себе – «Let’s get healthy, together (Стаємо здоровішими, разом!)- гасло ініціативи. 

Акцент «спільноти здоров’я» (health communities) роблять перш за все на промоцію здорового харчування,  яке неймовірно актуально в Сполучених Штатах . Це і кампанії з інформування про здорову їжу, вплив різних харчових добавок, кулінарні майстер-класи в бібліотеці та навіть приклади здорових ланч- боксів в кав’ярнях бібліотек, не кажучи про друковані буклети та методичні рекомендації, книги з цього питання, які  доступні для читачів книгозібрень. 

Цікавим є і те, що ініціатива розширює кордони, окрім США, вже проводяться активності в бібліотеках Канади і плануються в інших куточках світу. 

Наразі нараховується 49 спільнот по всій країні, які опікуються питаннями здорового харчування та активного способу життя  (Healthy Eating and Active Living (HEAL). 

Слідкувати за активностями в межах кампанії можна на сайті https://letsmovelibraries.org/ Тут є про  становлення руху, програмні документи, розробки, дослідження і звичайно,  історії успіху та  ініціативи організовані бібліотекарями. 

Наприклад, на базі бібліотеки в Ілінойсі (Lillie M Evans Library District) розробили спеціальний мерч – наліпки для промоції Дня зимової прогулянки (Winter Walk Day). 2 лютого щорічно громадян закликають виходити на вулиці та проводити різні активності, ігри, розваги на свіжому морозному повітрі. Бібліотекарі долучилися до реклами заходу, роздавали своїм читачам наліпки – таким чином натякаючи більше часу проводити на вулиці. 

А в бібліотеці в штаті Міссісіпі( Kidgeland Public Library) створили набір з назвою «Learn a New Hobby month» – (укр – Навчися новому хоббі за місяць). Набір містить 1 середньої довжини резинку для розтяжки, інструкцію з  її використання  та приклади поз для вправ сидячі. Даний набір розрахований для людей поважного віку. Його можна отримати в бібліотеці, а використовувати вдома. Ідея такого набору виникла під час пандемії COVID – 19.  Завдяки йому старші люди могли безпечно займатися спортом в ізоляції.

Одним з прикладів “здорових” активностей в бібліотеках є StoryWalk®. Починаючи з 2011 року бібліотеки встановили так звані StoryWalk (Сюжетні прогулянки). Сторінки з дитячих книг встановлені вздовж доріжок для прогулянок. Прогулюючись стежкою, можна читати історії.

Read & Reach — це ресурс для включення фізичної активності та зміцнення здоров’я в історії та дитячі програми. Цей ресурс містить інформацію про понад 70 дитячих книжок, які можна використовувати в діяльності для сприяння фізичній активності.

Крім цього за посиланням на сайті можна долучитися до масштабного руху за здорове майбутнє, отримати поради для початківців в організації здорових заходів для свої громад та фінансово  підтримати ініціативу. 

Трохи цифр станом на квітень 2023 року:

1157 бібліотек з Сполучених Штатів Америки та Канади розробили власні програми з промоції здоров’я на базі своїх бібліотек

17452 бібліотек в Сполучених Штатах є учасниками кампанії «Let’s move in Libraries».. 

86% опитаних бібліотекарів запевняють, що саме завдяки програмі з промоції здорового способу життя кількість відвідувачів бібліотек зросла в рази. 

Фейсбук сторінка ініціативи.