20 грудня 2023 року Міжнародна асоціація бібліотечних асоціації та установ IFLA оприлюднила відповідь на звернення ВГО «Українська бібліотечна асоціація» про припинення відносин з бібліотеками росії. У відповіді йдеться про однозначне засудження військової агресії росії проти України.

Розглянувши докази дій російських бібліотек на засіданні 4 грудня 2023 р. Правління IFLA схвалило наступні резолюції:

  1. Правління IFLA прийняло рішення не поновлювати російській національній бібліотеці членство. Це рішення буде переглянуто через дванадцять місяців.
  2. Правління IFLA підтвердило своє рішення від березня 2022 року не брати участі в жодних заходах, віртуальних чи фізичних, які проводяться в рф (деталі відповіді IFLA читайте тут).

Рішення ІFLA вчергове підкреслює провідну роль бібліотек у розбудові суспільства, як демократичного, так і тоталітарного. Бібліотекарі, як провідники суспільних змін, несуть відповідальність як за розвиток, так і деградацію власної держави.  Філософія бібліотек – це творення кращих умов для розвитку суспільства. Але за бажанням, бібліотеки можуть бути використані для звеличення людиненависницького режиму, як у випадку з росією.

Докази, надані Українською бібліотечною асоціацією, свідчать про антигуманну діяльність бібліотек росії, зокрема, про поширення дезінформації, мови ворожнечі, спотворення історичних фактів. Російська федерація не є ізольованою країною, має вільний доступ до інформації, її громадяни мають можливість мандрувати, навчатися та працювати по всьому світу. Російська федерація дотепер має членство в багатьох міжнародних інституціях. З цього виходить, що «рашизм» – це є особистий вибір та відповідальність бібліотекарів.

Поки російські бібліотекарі в теплі і затишку власних домівок обирають поширення брехні та провокацій, українські бібліотекарі поширюють інформацію про гуманітарні пункти та розклади евакуаційних поїздів. Поки російські бібліотекарі приїжджають на окуповані українські землі, щоб спалити українські книги, українські бібліотекарі обирають попри обстріли та бомбардування, залишатися з власною громадою, рятувати книги та цінні рукописи.

Поки українські бібліотекарі роблять все можливе, щоб запобігти чи зменшити вплив гуманітарної кризи на їх громади, російські бібліотекарі поглиблюють прірву між цивілізацією і варварством, охоче формуючи шовіністські наративи своїми виставками, заходами та проєктами.

Автор тексту –Катерина Алєксєєнко, представниця України в Європейському регіональному відділенні IFLA, координаторка з партнерств Благодійного фонду «Бібліотечна країна», бібліотекарка Львівської муніципальної бібліотеки.

Про факти підтримки російськими бібліотекарями військових дій росії в Україні, їхньої участі в імперській та антиукраїнській пропаганді, маніпулюванні інформацією, читайте в Зверненні Української бібліотечної асоціації до Президента і Правління IFLA щодо припинення співпраці з російськими бібліотеками, 27 листопада 2023 р.