"Libraries for everyone", "I support New York's libraries", "Libraries make New Yorkers stronger" - white lines on a black background, below a desperate #no to library cuts. Starting from April of this year, these slogans on banners, posters, T-shirts and bags flooded the Big Apple. 

 В січні 2023 року мер Нью-Йорку Ерік Адамс презентував оновлений план бюджету міста. Мер пропонував урізати на 4% бюджет муніципальних інституцій, щоб скоротити дефіцит бюджету

В інтерв’ю очільник міста пояснював: «Жодного задоволення в зменшені бюджету для шкіл та бібліотек, але це було б безвідповідально для мене – не зменшити витрати міста. Ми прийняли важке фінансове рішення, незважаючи на людей, які постійно нас атакують за це, але це рішення правильне для нью-йоркців».  

Після оприлюднення нових цифр директори бібліотечних систем міста почали бити на сполох. «Хвилювання за те, від чого саме я маю відмовитися в бібліотеці, змушує мене прокидатися серед ночі. Адже усі наші сервіси необхідні сьогодні навіть більше ніж за часи пандемії»,каже президент Нью-Йоркської публічної бібліотеки Ентоні В. Маркс. «В нас немає вибору, ми не можемо це так залишити, це буде велика ганьба для міста»,додав Нік Барон, головний бібліотекар Публічної бібліотеки Квінсу. 

На підтримку бібліотек виступили і депутати міської ради, журналісти. Наприкінці квітня під тиском громадськості мер таки скасував «рішення 4%», проте 36,2 мільйона доларів США з бюджету бібліотек залишилося під загрозою недофінансування. 

Остаточне рішення щодо цих грошей мало бути прийняте 15 червня. Щоб схилити мера міста на бік книгозбірень, бібліотекарі започаткували акцію «День Дії для Бібліотек!» (The Day Action for Libraries). Бібліотекарі закликали 15 червня долучитися усіх небайдужих фізично та в онлайні на мітинг підтримки бібліотек. На сайті акції можна завантажити плакати, тексти твітів-звернень до міської ради та мера міста. Станом на 15 червня гештег #NOCUTSTOLIBRARIES, започаткований бібліотеками, займав 6 місце в трендах твітера. Під гештегом бібліотекарі пропонують постити фото з бібліотек та зазначати чому бібліотеки такі важливі. На профілі Нью-Йоркської публічної бібліотеки можна подивитися відео, що саме думають про зменшення бюджету користувачі бібліотек. Крім цього, працівники книгозбірень пропонують підписати лист на підтримку бібліотек. 

Багато відомих людей підтримали акцію в своїх соцмережах. До прикладу, Сара Джесіка Паркер, Челсі Клінтон тощо. 

Багато містян, серед яких і діти та підлітки давали коментарі на підтримку бібліотек. До прикладу, 17 річний Мелвін Нанетс: «Я розумію, що деякі інституції мусять врізати бюджет, але я не хочу вірити, що саме такі місця, які настільки важливі для людей повинні це робити».  Мелвін – постійний користувач бібліотеки, сюди він приходить почитати комікси та зробити своє домашнє завдання.  

На офіційних сайтах бібліотеки та її соціальних платформах досі висять заклики допомогти бібліотеці отримати повне фінансування. 

Сподіваємося, можновладці почують бібліотекарів та мешканців Нью-Йорку. 

Якщо ж бібліотеки не отримають достатньо фінансування, під загрозою звільнення опиниться чимало працівників, доведеться частково відмовитися від програмного забезпечення, зменшити поповнення фондів і розпочати скорочення робочого графіку і навіть закрити окремі філії. Нью-Йоркці і гості міста можуть бути обмежені в  сотнях безкоштовних сервісів, які надає бібліотека:  інтернет, перегляд ліцензійного відео, ознайомлення з свіжою пресою і звісно, новими книгами на полицях. 

Особливо постраждають імігранти, які на базі бібліотек проходять безкоштовні курси адаптації та вивчення англійської, отримують допомогу в заповнені документів для отримання посвідки на проживання в США та бездомні американці, які мають прихисток в бібліотеці. 

Довідка 
В Нью-Йорку діють три великі мережі публічних бібліотек – Нью-Йоркська публічна бібліотека, Бруклінська публічна бібліотека та Публічна бібліотека Квінсу. 

Нью-Йоркська публічна бібліотека налічує 87 філій у таких районах як Бронкс, Мангетен, Стетен-Айленд. 53 мільйонів одиниць зберігання, з них 20,4 мільйонів книг. 

Бруклінська публічна бібліотека – це 66 бібліотек-філій. Обслуговує район Бруклін.
Фонд вміщує 5 045 500 мільйонів примірників. 

Публічна бібліотека Квінсу включає 62 бібліотеки. Покриває увесь район Квінсу. Фонд становить 7,5 мільйонів примірників. 

В середньому на рік бібліотеки обслуговували 37 мільйонів людей, це більше відвідувань ніж мають музеї, мистецькі центри, ботанічні сади, зоопарки Нью-Йорку сукупно (цифра станом на 2015 рік). 

На 2022 рік бюджетні витрати на 3 бібліотечні системи становили близько 419 мільйонів доларів США. 

Categories News