«Здорові розмови» – це науково обґрунтований метод впливу на поведінку людей, який призводить до позитивних змін та покращення їхнього фізичного та психічного здоров’я. Він використовує мільйони звичайних щоденних контактів організацій та окремих працівників з іншими людьми (відвідувачами та користувачами послуг) для просування здорового способу життя та профілактики фізичних і психічних хвороб.

Цей метод навчає працівників охорони здоров’я, соціальних працівників та представників інших професій (бібліотекарів, вчителів, правоохоронців тощо), які постійно спілкуються з людьми протягом їхнього робочого дня, як краще залучати цих людей до розмов про поліпшення стану їхнього здоров’я та зниження ризику від таких факторів, як зловживання алкоголем, тютюнопаління, неповноцінне харчування, низька фізична активність тощо.

 «Здорові Розмови» включають використання коротких цільових фраз і питань під час кожного контакту з відвідувачами /користувачами послуг даного працівника і займають лише 1-3 хвилини. Працівники заохочують відвідувачів/користувачів поміркувати про позитивні зміни, яких вони можуть досягти, інформують про наявність доступних джерел необхідної інформації та місцевої допомоги, включаючи спеціалізовану допомогу, якої може потребувати людина. Ця розмова може включати заохочення/мотивування людини до дій та направлення її до інших установ чи фахівців, здатних надати більш спеціалізовану допомогу.

Навчання працівників різноманітних установ методу «Здорові Розмови» допоможе розвинути компетенцію та впевненість у своїй спроможності просувати здоровий спосіб життя та профілактику фізичних та психічних захворювань, а також пропагувати інші послуги, важливі для забезпечення якості життя та гарного самопочуття людей. 

«Здорові розмови» базуються на моделі поведінки під назвою СОМ-В, яка наголошує, що для успішної та довготривалої позитивної зміні поведінки необхідні три складові: 

  • здатність/спроможність; 
  • можливість/нагода; 
  • мотивація.  

«Здорові розмови» забезпечують позитивні зміни у поведінці людей шляхом підвищення їхньої психологічної здатності/спроможності змінювати власну поведінку та зміцнення їхньої мотивації започаткувати ці зміни.

У рамках проєкту “Здорові бібліотеки”, що впроваджується за підтримки Україно-швейцарського проєкту “Діємо для здоров’я”, ми оголошуємо набір на навчання тренерів методики «Здорові розмови».

Курс буде проводитися в режимі онлайн для відібраних кандидатів (до 90 осіб пріоритетно з пілотних регіонів проєкту — Дніпропетровська, Полтавська, Рівненська, Львівська області). Кандидатам необхідно мати попередній досвід роботи в проведенні тренінгів та/або навчання дорослих, бути компетентними фасилітаторами групової роботи. Із кандидатів, які пройдуть базову підготовку, ті, хто хоче стати тренерами, повинні будуть організувати під наглядом власний тренінг «Здорові розмови» та після успішного проходження отримати сертифікат.

Програму онлайн-навчання вестиме експертка Зорина О’Доннелл. Мова навчання – українська. 2007 по 2016 рік Зорина О’Доннелл, експертка із Великої Британії, працювала у Раді острова Вайт як голова громадської безпеки, керівниця відділу якості, інновацій, продуктивності та профілактики, керівниця програми розширення прав і можливостей сімей, а також — відділу системної трансформації Департаменту громадського здоров’я. З 2014 року по теперішній час Зорина також є членом ради директорів Healthwatch острова Уайт (організація, яка контролює якість соціальних і медичних послуг жителям острова).

Період навчання: 6.07, 12.07, 27.07 + власний тренінг протягом 27.07-27.09.2023. Сертифікація — до 10.10.2023.

Для участі в онлайн курсі “Здорові розмови” заповніть цю анкету до 23.06.2023.