Чотири бібліотерапевтичні дні на Книжковій Країні – здійснено! Ми мріяли повторити цю акцію і охопити лікувальною силою історій ще більше відвідувачів.

Всього 121 відвідувач поспілкувався з терапевтичною парою у складі психолога та бібліотекаря, і як результат наша команда виписала понад 300 книжкових рецептів за цей ярмарок. Ми бачили ваші щасливі посмішки, фотозвіти з покупок за рецептами і навіть ще під час акції отримували перші відгуки на ваші читання. Нас неймовірно радували відвідувачі, які зізнавалися, що «мені вас порадили друзі», або про те, що «рецепт подіяв». Деякі ділилися, що вперше в житті поговорили з психологом, і ця коротка розмова була дуже підтримуючою, дозволила подивитися під іншим кутом зору на певну життєву ситуацію. Деякі відвідувачі з подивом дізналися, що в публічних бібліотеках Києва можна знайти сучасні нові книги.

Поетеса Олена Павлова поділилася своїми думками щодо Літературної аптеки. «Книга за рецептом» була взагалі моїм найяскравішим  враженням з Книжкової країни. Виписали мені книжку «Атомні звички» від КМ-Букс. Це був мій перший досвід взагалі роботи з психологом.

Я сформулювала конкретний запит: маю залежність від соцмереж, психологиня запитала про те, що я шукаю в тих соцмережах. І я задумалась…і це в принципі допомагає. Я потім підводила всіх своїх подруг до цього стенду». Найчастіше до нас зверталися із запитами, які дуже умовно можна віднести до категорій:

  • ментальна стійкість
  • саморозвиток
  • втекти від реальності
  • відновити читання.

Радіємо, що на стенд завітали військові, і ми порадили декілька книг із військового лідерства. Відвідувачі змогли отримати контакти служб кризової психологічної допомоги у разі потреби звернутися за консультацією. Біля нашого намету відвідувачі могли ознайомитися з посібниками з тактичної комунікації від ініціативи «Як ти, брате?». Кількість посібників просто танула на очах, тож ми переконались, наскільки запит на розуміння специфіки комунікацій під час війни важливий, і це умова готувати себе як частинку теплої громади заздалегідь. Щиро раділи, коли нашу локацію відвідували лікарі, психологи, коучі, бібліотекарі – фахівці цікавилися методикою «Книга за рецептом» як інструментом в роботі, щоб бути ближчим до свого клієнта, його запитів і потреб, а також мали змогу дізнатися про інші проєкти, які впроваджує БФ «Бібліотечна країна». Програма «Книга за рецептом» – це інтерактивний метод для промоції читання, інструмент індивідуальної бібліотерапії. Вона була здійснена у партнерстві з Центром психічного здоров’я НАУКМА та бібліотеками Солом’янського району. Результати акції будуть додатково опрацьовані з метою аналізу та напрацювання подальших рекомендацій для застосування в громадах.