З’явилися нові данні про рентабельність інвестицій вкладених у бібліотеки. Звіт бібліотечної асоціації CILIP та благодійної організації The Big Issue – «Публічні бібліотеки: справа про підтримку», демонструє, чому уряд Великої Британії повинен підтримувати основне бібліотечне фінансування, а також бюджет майбутньої трансформації бібліотек. Багато з цих уроків стосуються інших країн, хоча кількість та точні обставини будуть різними.

75% опитаних людей вважають, що бібліотеки важливі. Бібліотеками, як соціальними інститутами яким довіряють, користується населення з ширших соціальних та вікових груп, на відміну від інших установ. Таким чином, вони є цінними інструментами для соціальної згуртованості та побудови довіри в політично переломні часи. Вартість утримання таких цінних установ становить лише 13 фунтів стерлінгів (16,76 дол. США) на людину на рік. Зрозуміло, що бібліотеки допомагають місцевій економіці. За однією з оцінок місцевий бізнес отримує виграш у розмірі 18,43–35,32 фунта за відвідування бібліотеки, виходячи з грошей, які відвідувачі витрачають на подорожі та місцеві покупки в середньому. Окрім цієї прямої вигоди, бібліотеки роблять райони привабливішими як для відвідувачів, так і для мешканців, що позитивно впливає на місцевий економічний розвиток. Простіше кажучи, люди хочуть жити в приємних районах, а бібліотеки роблять райони привабливішими.

Бібліотеки також надають ресурси місцевим підприємцям – як дорослим, які починають бізнес, так і дітям, чиї можливості розкриються у майбутньому. Бібліотеки сприяють працевлаштуванню та навчальним досягненням. Одне дослідження Ради музеїв, бібліотек та архівів встановило, що 51% користувачів лондонських бібліотек вважають, що використання ними бібліотек зробило їх більш конкурентноздатними на ринку праці. А саме, бібліотеки надають підтримку з складання резюме. В цілому, бібліотеки сприяють розвитку цифрових навичок, які сприяють розвитку економіки.

Крім того, бібліотеки заощаджують гроші іншим соціальним службам, зокрема Національній службі охорони здоров’я (NHS) у Великобританії. Багато візитів до лікарів у Великобританії мають соціальні, а не медичні основи. Наприклад, літні люді часто звертаються до лікарів через соціальну ізоляцію. Крім того, бібліотеки надають корисну інформацію про стан здоров’я та призначення лікарських засобів. Таким чином, підраховано, що бібліотеки заощаджують NHS як мінімум 27,5 мільйонів фунтів на рік.

Загалом у звіті “Публічні бібліотеки” стверджується, що кожний 1 фунт, вкладений у місцеву бібліотечну послугу, має економічний прибуток у розмірі 5–7 фунтів стерлінгів. Аналогічна віддача від інвестицій становить 3,89–5,48 фунтів стерлінгів у США та понад 4 фунтів стерлінгів у Новій Зеландії.

Неможливо оцінити всі переваги, які бібліотеки пропонують своїм громадам. Звіт “Публічні бібліотеки” та подібні дослідження демонструють, що ці переваги є обґрунтованими та незаперечними доказами економічної ефективності бібліотек. Цю інформацію особливо корисно використовувати, коли звертаєтесь до місцевої влади та політиків щодо необхідності розвитку ваших бібліотек.

Джерело Bookriot

Report: Public Libraries, The Case for Support

РОЗУМНІ ІНВЕСТИЦІЇ. Соціально-економічна цінність бібліотек

Категорії: Новини