«Роль бібліотек в місцевому розвитку Чортківської громади» – стратегічна зустріч із такою назвою була проведена 29 травня для бібліотек Чортківської громади за участі Благодійного фонду «Бібліотечна країна».  В ході зустрічі учасники:

  • Обговорили проблеми, з якими стикаються в бібліотеці як працівники, так і читачі;
  • Виокремили основні принципи, на яких має базуватися сучасна бібліотека;
  • Дізнались про успішні світові та національні історії трансформації бібліотек;
  • Презентували власні ідеї розвитку та змін бібліотечної системи Чортківської громади;
  • Склали план наступних кроків, що сприятимуть досягненню цілей місцевого розвитку та відповідатимуть на зазначені виклики.

В зустрічі взяли участь не тільки бібліотекарі, але і читачі, представники влади та громадських організацій, тобто питання розвитку бібліотек було обговорено з точки зору різних зацікавлених сторін.

Володимир Шматько, міський голова Чортківської громади, зазначив: «Я дуже щасливий, що процес трансформації бібліотек Чортківської громади розпочався. Хочу наголосити, що бібліотеки ми не закриваємо, перш за все, ми хочемо їх «оживити» і привести туди читачів. Насправді, питання змін бібліотечної системи назрівало давно, і воно є необхідним для успішного розвитку громади в цілому. Щоб знати, як реформувати бібліотеки у Чортківській громаді ми повинні, перш за все, виокремити проблеми, що потребують рішень і, звісно, вивчити досвід інших країн та міст».

Фасилітатором заходу стала співзасновниця благодійного фонду «Бібліотечна країна», психологиня, громадська діячка, кандидатка історичних наук Тамара Сухенко. Доєднався до обговорення міський голова Чорткова Володимир Шматько, народна депутатка Євгенія Кравчук, заступниця міського голови Людмила Колісник-Немира, Голова БФ “Бібліотечна країна” Ігор Степурін разом із виконавчою директоркою Люсьєною Шум, працівники Публічної бібліотеки Чортківської міської ради, представники молодіжної ради та громадськість.

Євгенія Кравчук, народний депутат України: «Сьогоднішній захід має допомогти усім нам зрозуміти, для чого ми реформуємо бібліотеки і напрацювати реально ефективні шляхи, які допоможуть перетворити «книгосховища» на «живі» центри розвитку дітей та молоді перш за все. Бібліотека це не лише про книги, бібліотека – це місце, де можна працювати, розвиватися, здобувати якісь нові навики та проводити сучасні і цікаві заходи – майстер класи, зустрічі з письменниками, автограф сесії тощо». Нагадаємо, що Чортківська публічна бібліотека була відібрана в рамках спільної акції «Нова сторінка» Євгенії Кравчук та БФ «Бібліотечна країна» та отримала 60 нових книг в подарунок.