Щороку дослідження різних експертів в галузі медицини вказують на погіршення фізичного та психічного самопочуття школярів. Як наслідок, погана успішність, зниження навичок соціальної адаптації та емоційного інтелекту. Це спостерігається в різних країнах світу, з різним рівнем доходу сім’ї та політико-економічними показниками самої держави. 

Експерти одностайні, головна причина – надмірне користування гаджетами (смартфонами та планшетами). Ментальне та фізичне здоров’я дітей і молоді особливо порушено через відчуження, спричинене використанням технологій, а також ізоляцією, страхом та невизначеністю. Споживання цифрового контенту безпосередньо пов’язане з відсутністю фізичної активності та порушенням здоров’я дітей. У всьому світі один з чотирьох дорослих і троє з чотирьох підлітків (11-17 років) наразі не виконують глобальні рекомендації щодо фізичної активності, встановлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я. 

Хорватські шкільні бібліотекарі вирішили розвинути проєкти, які б знизили показники відчуженості та стресу у школярів та налагодили б їх щоденну фізичну рутину. 

 

Проєкт «Кольори, картини, літери»

Проєкт «Be kind, don’t leave them behind» було реалізовано в рамках програми Erasmus+ впродовж двох років. Мета проєкту – створення сприятливої атмосфери у школі з акцентом на ментальне та фізичне благополуччя учнів. Шкільна бібліотека відігравала ключову роль у реалізації проєкту, бібліотекар був координатором проєкту, а бібліотека – місцем проведення ключових проєктних заходів. 

В шкільній бібліотеці, зокрема, домінувала позакласна діяльність «Кольори, картини, літери». Діяльність базувалася на бібліотерапевтичному підході та принципах роботи. Важливо зазначити, що це не була терапія, оскільки такий процес вимагає спеціалізації бібліотекаря у галузі психотерапії – акцент був зроблений на вільному художньому та літературному вираженні на основі переживання твору, вільному вираженні емоцій та досвіду в знайомому середовищі. Під час кожного заняття учні проходили стадії ідентифікації з персонажами, проєкції, тобто вираження власного досвіду, думок чи відчуттів, а на завершення проходили свого роду емоційне розвантаження. Бібліотекар попередньо закінчив чотири модулі відповідного навчання від Goethe Institute і шість семінарів з бібліотерапії під керівництвом професора Івани Башич. Як шаблони для роботи використовувалися виключно ілюстровані книжки, що освітлюють різні проблеми і питання дітей.

Оцінка діяльності показала, що протягом двох років всі учні регулярно і з задоволенням відвідували позакласну діяльність. Інтерес з часом зростав, тому протягом другого року долучилося більше нових учасників. Оскільки бібліотерапевтичний підхід вимагає обмеженої кількості учасників у групі, було створено ще одну групу учнів, яка працювала за тією ж програмою та принципом. Учні позитивно реагували, вільно та відкрито спілкувалися. Було створено атмосферу безпеки, встановлено взаємну довіру між членами групи та групою з бібліотекарем. Під час проведення діяльності було помічено потребу в додатковій фаховій допомозі для одного з учнів, тому його направили до фахівця-реабілітолога.

«На велосипеді до школи»

Проєкт «На велосипеді до школи» був реалізований на рівні школи, головною задачею було створення велопарковки, в якій брали участь і батьки учнів, та одноденного велосипедного фестивалю, на якому було організовано багато мистецьких і літературних заходів, дорожніх тренувань і освітніх семінарів, майстер-класів з обслуговування велосипедів, і тестування знань дорожніх правил. Метою діяльності було заохочення учнів до руху та фізичної активності шляхом забезпечення умов (створення парковки) та популяризації велосипедного транспорту (розмальовування тканинних сумок з велосипедними мотивами, дорожні лекції, велосипедні змагання тощо). Школа за цю діяльність отримала нагороду координаційного комітету «Місто дружнє до дітей», який визнав її найуспішнішою громадською акцією року. Школа продовжує активно працювати над заохоченням використання екологічних  транспортних засобів і заохоченням фізичної активності учнів, тому метою наступного проєкту Erasmus+ є реалізація програми навчання учнів і батьків здоровому способу життя, правильному харчуванню і важливості фізичної активності у дітей, та активізації заохочення використання екологічних транспортних засобів. Координатором цього проєкту знову виступає шкільний бібліотекар.

Лісова педагогіка

Лісова педагогіка застосовується з початку цього навчального року у шкільній бібліотеці через численні вуличні заходи, а з наступного навчального року в рамках програми Erasmus+ будуть проведені навчання для вчителів і бібліотекарів та розширення заходів на рівні школи. На сьогодні у шкільній бібліотеці налагоджено співпрацю зі словенською школою поблизу Любляни, яка є прикладом відмінної імплементації лісової педагогіки у регулярне навчання, проведено навчання та десять заходів у шкільній бібліотеці. Заходи, які проводились у рамках лісової педагогіки під керівництвом бібліотекаря, включають прогулянку лісом із розповідями про історії лісових тварин, пошук лісових скарбів і слів, майстер-класи з процесної драми у шкільному парку та пікніки. 

Як висновок, учасники навчального процесу, зокрема батьки та вчителі схвально відгукуються про дані шкільні активності, високо оцінюють роботу та внесок бібліотекаря в розвиток різних навичок дітей. Зокрема, подолання страху перед шкільною наукою, зменшення стресу під час навчання та перебування у школі. 

Матеріал адаптований:  KNJIŽNIČNI PROJEKTI ZA POTICANJE FIZIČKOG I PSIHIČKOG ZDRAVLJA UČENIKA Andrea Katanović Babić Osnovna škola „Vladimir Nazor” Križevci

Вебсайт школи

Фейсбук сторінка школи