24 травня 2023 року в Українському кризовому медіа центрі відбувся пресбрифінг на тему «Здоров’я нації і наслідки війни – як бібліотеки можуть зробити свої громади здоровішими». 

Успішно подолати наслідки війни Україна зможе за умови максимальної синергії різних стейкхолдерів, інноваційним рішенням, кроссекторальному підходу, швидкому вивченню та поширенню найкращих практик в сфері промоції здоров’я. Національну медичну спільноту важливо забезпечити доступом до сучасної наукової літератури з тих тем та проблем, які стали найбільш актуальними під час війни, що неможливо через заборону на закупівлю книжок під час дії воєнного стану (Постанова КМУ №590).

Пілотний проєкт «Здорові бібліотеки» в 20 громадах підтвердив, що книги можуть лікувати, і продемонстрував, що можна ефективно промотувати здоров’я та надавати підтримку громадянам через мережу бібліотек, які є публічними просторами для усіх категорій населення, включаючи ВПО. Під час війни бібліотеки можуть підтримувати здоров’я жителів громад як завдяки книгам, інформаційним матеріалам, зустрічам з фахівцями та спілкуванню, так і через облаштування в бібліотеках куточків здоров’я зі спортивним інвентарем, масажними килимками, тонометрами, глюкометрами, вагами для виміру індексу маси тіла та інше. За словами директорки Диканської публічної бібліотеки Наталії Кучеряєвої «досвід залучення бібліотеки до промоції здоров’я дуже успішний і показав, що жителям громади психологічно легше прийти в бібліотеку поміряти тиск або визначити індекс маси тіла, ніж в амбулаторію до лікаря».

Заступник Міністра охорони здоров’я України Ігор Кузін назвав ключові ризики в сфері громадського здоров’я під час війни, які стосуються, зокрема, таких тем:

  • травма і посттравматична реабілітація – фізична та психологічна для осіб, які потребують лікування та довготривалої реабілітації;
  • поширення інфекційних хвороб та ризики виникнення нових епідемій;
  • психічне та психосоціальне здоров’я; 
  • хронічні та неінфекційні захворювання та інше.

На думку Ігоря Кузіна, залучення бібліотек може давати найбільший вплив для профілактики хронічних та неінфекційних захворювань, надання первинної психологічної допомоги. Рівень обізнаності людини щодо неінфекційних захворювань та здоровий спосіб життя можуть попередити їх виникнення, сприяти діагностиці на ранній стадіях. Наприклад, 80% інфарктів і інсультів закінчились летально, але можуть бути попереджені завдяки первинній профілактиці та зміні способу життя. Психологічна допомога та ідентифікація первинних ознак психологічних розладів – це зараз компетенція кожного громадянина України. «Бібліотеки мають стати драйверами профілактики захворювань та промоції здорового способу життя. З боку міністерства ми підтримуємо цю ініціативу.»

Світовий досвід демонструє, як це може працювати, Велика Британія запровадила в 2013 році на національному рівні програму «Книга за рецептом» і, як результат, отримала потужний ефект для системи охорони здоров’я: 90% медичних працівників оцінили, що книги допомогли пацієнтам підтримувати себе та самостійно справлятися з симптомами неінфекційних хвороб, 81% респондентів вважають, що книга допомогла їм краще зрозуміти свої потреби у сфері здоров’я.

Ігор Гнатуша, голова платформи «Охорона здоров’я» Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад, голова Комиш-Зорянської селищної громади зазначив, що подібні успішні інновації, як робота бібліотек в напрямку промоції здоров’я, безперечно мають впроваджуватися в усіх громадах.

За спостереженнями Марини Браги, координаторки з питань комунікації зі зміни поведінки україно-швейцарського проєкту “Діємо для здоров’я”, найкращих результатів досягають ті громади, які об’єднують зусилля різних зацікавлених сторін задля покращення здоров’я населення: місцевого самоврядування, освіти, охорони здоров‘я, культури, громадського сектора. 

Мережа бібліотек в Україні нараховує 12 тис. За час війни були зруйновані або зазнали пошкоджень 555 бібліотек та тисячі книг знищені станом на квітень 2023 за інформацією МКІП. 

Повна трансляція заходу доступна за посиланням.

Захід реалізовано в рамках проєкту «Здорові бібліотеки», що впроваджується благодійним фондом «Бібліотечна країна» за підтримки Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».

Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» — це чотирирічний проєкт (2020 — 2024 рр), який має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності, а також підвищити тривалість життя чоловіків та жінок шляхом запровадження інтегрованого підходу до профілактики, лікування та контролю неінфекційних захворювань. Проєкт реалізується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC). Веб-сайт https://www.actforhealth.in.ua/

Благодійний фонд «Бібліотечна країна» з 2015 року допомагає бібліотекам реалізувати нові ролі у сучасному суспільстві, поширює найкращі практики роботи бібліотек в Україні та світі, оновлює книжкові фонди, популяризує книжки та поширює культуру читання. Веб-сайт https://livelibrary.com.ua/

Проєкт «Здорові бібліотеки» дозволив бібліотекам 20 громад оновити книжкові фонди – було передано більше 1200 науково-популярних книг про здоров’я; жителі громад та переселенці отримали можливість безкоштовно скористатись медичними приладами та послугами в бібліотеках: виміряти тиск, рівень кисню та цукру, виміряти індекс маси тіла, а також безкоштовно відвідувати спортивні заняття в бібліотеках – скандинавську ходу, йогу, фітнес. Детально з результатами проєкту можна ознайомитись на сайті.

Наслідки війни. За прогнозами Ради ЄС, внаслідок війни та залежно від її тривалості населення України може скоротитися на 24 — 34%. За словами Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка за півроку війни українці постарішали як мінімум на 10 років. А захворювання, які виникали у людей після 60 років, почнуть виявляти ще в 45-50 років.