Про проєкт «Здорові бібліотеки»

Проєкт «Здорові бібліотеки» передбачає роботу з 20 пілотними бібліотеками в громадах Львівської, Полтавської, Дніпропетровської, Рівненської областей. Мета проєкту: створення комплексної програми інформування громадян у пілотних громадах щодо профілактики неінфекційних захворювань через бібліотеки та літературу.

Чому бібліотеки? 

Важливу роль у профілактиці здоров’я можуть відігравати саме бібліотеки як центри інформації та комунікації, які працюють через безпосередній контакт із відвідувачами та за допомогою набору інформаційних матеріалів, що висвітлюють теми здоров’я та профілактику захворювань. 

Досвід систематичного спілкування БФ «Бібліотечна країна» з бібліотекарями підтвердив факт наявності відповідного попиту: громадяни цікавляться цими питаннями, але, на жаль, на полицях бібліотек не було представлено достатньо літератури за відповідними темами, щоб мінімально розпочати перші заходи. Бібліотекарі також не мали базових знань щодо профілактики захворювань, тому їм складно стати підготовленими помічниками у пошуку відповідних електронних, друкованих або відеоджерел інформації. 

Попри все, бібліотекарі завжди мали величезний потенціал впливу на членів громади, а особливо, якщо їх можливості підкріплюються відповідними знаннями, методами та ресурсами. Бібліотеки – це потужні центри, де через книги та інформаційні матеріали люди можуть більше дізнатися, як запобігати виникненню неінфекційних захворювань та змінювати свій спосіб життя.

Проєкт «Здорові бібліотеки» базується на таких складових:

  • Відбір, придбання та відправка книг для пілотних бібліотек на теми охорони здоров’я.
  • Проведення лекцій для бібліотекарів на теми охорони здоров’я та профілактики неінфекційних захворювань.
  • Організація зустрічей із авторами видань на теми охорони здоров’я. 
  • Обладнання «куточків здоров’я» в кожній пілотній бібліотеці.
  • Організація стратегічної сесії/обговорення плану дій для бібліотекарів, менторська підтримка для бібліотекарів.
  • Розробка інформаційних матеріалів про роль бібліотек в зміцненні здоров’я.
  • Поширення досвіду реалізації проєкту/інформаційна кампанія https://livelibrary.com.ua/news/healthy-libraries/

Діяльність бібліотек годі уявити без поширення книг та популяризації читання.

Бібліотеки-учасниці проєкту отримали 1200 книг. Це науково-популярні книги про важливість фізичної активності, правильне харчування, психологічне здоров’я, книги для дорослих, а також і для дітей. Повний перелік книг можна подивитись на сторінці https://livelibrary.com.ua/product/healthy-books/

Онлайн-лекції для бібліотекарів були одним з основних компонентів проєкту «Здорові бібліотеки».

Їх проведення було націлено на отримання бібліотекарями необхідних знань для поширення інформації за темами профілактики та охорони здоров’я при здійсненні ними діяльності у своїх закладах, безпосередньо у своїх громадах зі своїми користувачами.

Провідною лінією проведених лекцій в різних висвітлених аспектах була охорона здоров’я та профілактика неінфекційних захворювань, зокрема, підбір лекторів було зосереджено на такі теми як:

  • міфи та факти про здорове харчування; 
  • фізичні вправи;
  • психічне здоров’я;
  • профілактика цукрового діабету, серцево-судинних захворювань, онкології.

Всі лекції доступні на YouTube каналі

У кожній бібліотеці, яка залучена до проєкту, організовані куточки здоров’я. 

Вони складаються з інформації про здоров’я, а саме: мають конкретні дані про систему охорони здоров’я в громаді (лікарні, розклад та оголошення), інформаційні матеріали, плакати про книги, анонси заходів, пов’язаних зі здоров’ям тощо.

Крім того, 20 бібліотек отримали набори медичного обладнання: 

  • автоматичний тонометр – автоматичний вимірювач артеріального тиску всі процеси проводить самостійно, користувачу потрібно тільки надійно закріпити манжету і зняти показники, що з’являються на моніторі.
  • пульсоксиметр – медично-діагностичний прилад для вимірювання рівня сатурації кисню в капілярній крові (оксигенації).
  • глюкометр – глюкометри застосовуються з метою визначення концентрації глюкози крові пацієнтів у закладах охорони здоров’я, а також самостійно, зокрема, у домашніх умовах.
  • ваги для визначення індексу маси тіла – індекс маси тіла (ІМТ) є помічним при визначенні, чи є вага людини оптимальною. За його ІМТ допомогою можна дізнатися наскільки маса тіла людини відповідає її зросту, й непрямо оцінити, чи є вага недостатньою, нормальною, надмірною, або людина має ожиріння.
  • цифрові ваги для немовлят – ваги, що допоможуть точно відстежувати прибавку у вазі немовляти самостійно, ще до візиту до сімейного лікаря.
  • масажні килимки – це спеціальні ортопедичні вироби, призначені для розминки стоп і впливу на біологічно активні точки, розташовані на підошвах.
  • пружинні масажери – невеликі масажні вироби, які забезпечують можливість непрямого впливу на внутрішні органи (в основному через руки та пальці рук.

Тепер у бібліотеках, залучених до проєкту, можна безкоштовно виміряти тиск, вагу та індекс маси тіла, визначити сатурацію та рівень цукру.

У рамках проєкту здорові бібліотеки поповнилися також спортивним інвентарем, серед якого: палки для скандинавської ходьби, килимки для йоги, скакалки, фітнес м’ячі, диски здоров’я, гантелі, тощо. Відтепер в бібліотеках можна організовувати різні спортивні гуртки та секції, залучати як волонтерів місцевих тренерів та спортсменів.

Диканська публічна бібліотека

«Цей проєкт перевершив мої сподівання, бо в результаті участі в ньому, я можу навчати відвідувачів бібліотеки піклуватися про своє здоров’я. Усі зустрічі були повчальні, цікаві, корисні, змістовні й актуальні – багато нових ідей та планів на подальшу роботу. Робота бібліотеки наповнюється сучасним змістом. Слід відзначити живу зустріч пілотних бібліотек у Львові, на якій ми обмінювалися досвідом, пропозиціями, спілкувалися, відвідали культурні заклади міста. Також, окремо хочу відзначити, зустрічі з авторами книг та медичними спеціалістами!», – Тетяна Бабець, Публічна бібліотека КЗ “Центру культурних послуг” с. Стрілки, Самбірського району, Львівської області

***

«Маємо позитивні зміни: збільшилась кількість користувачів. Заходи, що проходять у книгозбірні у рамках проєкту стали більш ґрунтовнішими, закріпленими літературними новинками, якими активно користуються відвідувачі книгозбірні, учасники бібліотечних активностей», – Наталія Шостак, Лубенська міська бібліотека для дорослих імені В. Леонтовича

***

«Дуже гарні відгуки маємо про зустрічі з профільними лікарями, присутні одержують відповіді на свої питання. Так, наприклад, була запрошена кардіолог КНП “Диканська лікарня планового лікування” Побігуця Ольга Володимирівна. Присутні отримали змогу почути інформацію про такий важливий орган – серце у цікавій доступній формі. Детальніше дізналися про поширені хвороби та лікування і профілактику захворювань: які продукти краще вживати, щоб покращити роботу серця, які фізичні вправи корисно робити. Також є результати після використання пружинних масажерів, пройшли болі в руках. Із медичного обладнання найбільше використовується тонометр, ваги та масажери», – Наталія Кучеряєва, Диканська публічна бібліотека

Проєкт «Здорові бібліотеки» продовжує працювати з пілотними бібліотеками і в 2023 році.

Корисні посилання:

Проєкт “Здорові бібліотеки” впроваджується благодійним фондом “Бібліотечна країна” за підтримки українсько-швейцарського проєкту «Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань (НІЗ) в Україні» (скорочено “Діємо для здоров’я”), який має на меті зменшити тягар хвороб та запобігти передчасній смертності від НІЗ. Проєкт реалізується за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC).

Пресбрифінг