Пропонуємо Вам дайджест соціальних проєктів британських бібліотекарів за останні два роки, що стали номінантами премії Libraries Connected Awards у галузі охорони громадського здоров’я. Кожна з цих бібліотек розширила свої бібліотечні послуги для громади та зробила їх доступнішими.

Бібліотеки Грінвічу працюють над футбольною бібліотекою

Команда бібліотек у Грінвічі створила благодійне партнерство із соціальним підприємством-виробником м’ячів Alive and Kicking в рамках ініціативи “Футбольна бібліотека”, яка розширила сферу охоплення бібліотечних послуг у місцевих громадах.

Діти, які відвідують бібліотеки мережі, тепер можуть безкоштовно взяти напрокат футбольний м’яч, щоб пограти з ним на місцевому дитячому майданчику або в парку. Гра у власний “бібліотечний м’яч” об’єднує дітей та руйнує бар’єри для участі у спортивних змаганнях. Пілотна програма 2020 року в Грінвічі охопила три бібліотеки. За перші чотири місяці 400 молодих людей взяли напрокат 80 м’ячів і отримали користь від 1400 годин фізичної активності. Бібліотекарі відзначили, що молоді люди, відвідуючи місцеву бібліотеку, щоб взяти м’яч, скористалися можливістю отримати доступ до книг, безкоштовного Wi-Fi та комп’ютерів.

Після успіху пілотного проєкту в травні 2021 року його було поширено на 20 бібліотек у Бромлі та Вандсворті. https://aliveandkicking.org/ball-library-network/

Позич мяч в бібліотеці для гри, фото з бібліотеки Redbridge Central Library, London

Команда проєкту “Бібліотека позитивної смерті”, Кіркліс і Ньюкасл

Бібліотечний проєкт “Позитивне ставлення до смерті” реалізується в Лондоні, Йоркширі та Ньюкаслі у партнерстві з дослідницькою групою Університету Нортумбрії. Разом вони просувають роль бібліотек як простору співчуття, що підтримує розмови про смерть, вмирання та важку втрату.

Під час пандемії команда адаптувала проєкт, розроблений для фізичного бібліотечного простору, до умов онлайн-середовища. Було визнано, що більш ніж будь-коли потрібні безпечні простори підтримки, де люди могли б збиратися разом і ділитися своїм досвідом, особливо ті, хто втратив близьких. Цього вдалося досягти завдяки серії авторських заходів, кінопоказів з подальшими запитаннями та відповідями, віртуальним «Death Cafe» та розробці цифрового додатку під назвою “Квитки до потойбіччя”, запуск якого було затверджено на осінь 2021 року. Команді довелося швидко опановувати нові навички, вони старанно опрацьовують численні рекомендації з літературних джерел, рекомендації, які отримують від людей, що відвідують заходи, і складають список ресурсів, до яких можуть отримати доступ інші бібліотеки. Вони також регулярно формують літературні добірки для користувачів своїх бібліотек.

https://www.librariesconnected.org.uk/news/death-positive-libraries-national-framework

Мертон, Лондон, менеджерка бібліотечних послуг Ліза Мусто (Lisa Mustoe)

Ліза Мусто розробила програму послуг у сфері охорони здоров’я в Мертоні. За фінансування місцевої Ради вона створила зони здоров’я в усіх бібліотеках Мертона. Було запроваджено нові послуги для покращення здоров’я мешканців. Сюди входять масажні крісла для релаксації, монітори здоров’я та цифрові батути, які дозволяють мешканцям мати доступ до цілої низки медичних послуг, які зазвичай можна отримати лише в кабінетах лікарів загальної практики або лікарнях.

Результат дії цих послуг був значним і призвів до збільшення кількості відвідувачів і показників використання. Були створені нові системи оцінки, щоб краще зафіксувати вплив нових послуг на мешканців, і 70% користувачів сказали, що ці послуги покращили їхнє здоров’я.

Бібліотеки Лідса

У листопаді 2022 року в Центральній бібліотеці Лідса стартував фестиваль SoundMind, що пропагує здоровий спосіб за допомогою музики. За даними національної благодійної організації Mind, кожен четвертий щороку стикається з проблемами психічного здоров’я, і чоловікам буває особливо важко знайти підтримку.

Проєкт SoundMind, що проходив під час Місяця психічного здоров’я чоловіків, включав низку безкоштовних та платних заходів, воркшопів та перформансів, що висвітлювали переваги музики та руху для здоров’я. Цей проєкт пропонував шаблон, який може бути відтворений в інших бібліотеках.

Бібліотеки Сомерсета

Бібліотекарі мережі спільно реалізували програму, яка уможливила видачу наборів для вимірювання артеріального тиску в будь-якій бібліотеці Сомерсета.

Сотні людей вразливих категорій населення отримали підтримку, позичивши тонометри – багато з них в іншому випадку не відвідали б бібліотеки, де вони також скористалися багатьма послугами з охорони здоров’я, які там пропонуються. З вересня 2022 року близько 200 інтерактивних проєктних сесій були проведені для дорослих з труднощами у навчанні та людей з деменцією.

Такі заходи зміцнили партнерство з різними групами в Раді графства Сомерсет і призвели до того, що бібліотеки стали розглядатися як привітні, надійні місця для підтримки людей вразливих категорій населення. Багато організацій, що надають підтримку, тепер виступають адвокатами бібліотек Сомерсета і направляють людей до бібліотечних просторів.

Бібліотека Гійє-Альєс

Джекі Берджесс (Jackie Burgess), провідна фахівчиня з питань громади та добробуту, створила проєкт з розвитку бібліотечного обслуговування та підтримки добробуту людей похилого віку. Бібліотекарка розробила спеціальну програму для підопічних будинків для людей похилого віку під назвою “Історії за чаєм” (Tea & Tales).

Під час “Історій за чаєм” учасники слухають короткі оповідання, які читають працівники бібліотеки, а потім насолоджуються чашкою чаю та обговорюють почуте. Зустрічі зосереджені на конкретних темах – “Шкільні роки”, “Сімейна історія” тощо – і зосереджені на історіях, пов’язаних з місцевими реаліями. Бібліотекарі оживляють історії, використовуючи реквізит і, навіть, перевдягаючись.

Джекі Берджесс повністю керувала цим процесом сама, будуючи довіру і налагоджуючи міцні стосунки з персоналом та підопічними будинку для літніх людей. Завдяки її роботі бібліотечні послуги стали доступними для людей, які інакше не мали б змоги ними користуватися.

Відгуки керівників будинків для літніх людей свідчать про те, що “Історії за чаєм” надзвичайно популярні серед їхніх підопічних, особливо тих, хто ніколи не бере участі в інших заходах, а в деяких випадках, навіть, рідко розмовляє. Але оскільки історії викликають спогади, вони беруть участь у програмі. Зараз щомісячні заняття проходять у семи різних будинках для літніх людей, охоплюючи загалом понад 100 осіб похилого віку.

Джерела: