Публічні бібліотеки Донецької області 26 серпня 2016 року отримали 1500 книжок сучасної української та світової літератури від провідних вітчизняних видавців на суму понад 100 000 грн.

У рамках соціального проекту «Жива сучасна бібліотека», що реалізується благодійним фондом «Бібліотечна країна» спільно з командою випускників 12-го семінару «Відповідальне лідерство» ініціативи Аспен в Україні, відбулась також зустріч письменників і громадських діячів з громадою Маріуполя в приміщенні Центральної бібліотеки ім. В.Г. Короленка.

Книга є одним з основних компонентів виховання майбутнього свідомого покоління українців. На жаль, бібліотечні фонди України майже не оновлюються новими книжками та складаються здебільшого з морально застарілих книг ще радянського періоду. Ідея проекту «Жива сучасна бібліотека» полягає в оновленні фондів бібліотек Луганської та Донецької областей якісною та сучасною українською літературою, а також активізація діалогу шляхом проведення зустрічей діячів української культури з читачами, які мешкають у зоні АТО. 

У зустрічі в Маріуполі 26 серпня взяли участь відомі українські письменники та поети Сергій Жадан, Любов Якимчук, Галина Крук, Олексій Чупа, а також президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, видавець Олександр Красовицький, колишній заступник Міністра оборони України Юрій Гусєв, соціальний психолог та громадський активіст Тамара Сухенко та начальник управління культури міської ради Маріуполя, Оксана Гринько.

Серед книжок, якими поповнились бібліотечні фонди Донецької області, такі видання, як «Аеропорт» Сергія Лойко, «Історія України-Русі» Миколи Аркаса, «Історія з грифом «секретно» Володимира В’ятровича, «Війна очима ТСН. 28 історій по той бік камери» Ольги Кашпор, «Відвага і страх» Ольги Гнатюк, «Історія Криму в запитаннях та відповідях» видавництва «Наукова думка», «Зрозуміти Донбас» Куромії Хіроакі, «Ігор Сікорський. Київський зліт» Ігоря Шпака, «Іван Дзюба: Дух і творчість» Надії Частакової, «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла, «Два романи» Юрія Андруховича, «Людвисар. Ігри вельмож» Богдана Коломійчука, «Діви ночі» Юрія Винничука та ін.

Книги були передані в Центральну міську бібліотеку ім. В.Г. Короленка Маріуполя, Центральну міську бібліотеку Слов’янська, Центральну міську бібліотеку Костянтинівки та в центральні дитячі бібліотеки цих міст, а також в Краматорську центральну міську бібліотеку для дітей ім. О.С. Пушкіна.

Наразі безкоштовно передали книжки 18 видавництв, серед яких: Фоліо, Дух і літера, Видавництво Жупанського, Університетське видавництво Пульсари, Наш Формат, Брайт Букс, Видавництво Анетти Антоненко, Каяла, Самміт-книга, Мистецтво, Ранок, видавець Лисенко М.М., Кальварія, Лілея-НВ, видавнича група «Основа», Наукова думка, АДЕФ-Україна, видавництво «Основи», автори Мирослав Дочинець, Світлана Ройз, Катерина Єгорушкіна, Тамара Сухенко, а також приватні особи. Підшивки журналів надали видання «Фокус», «Український тиждень», «Країна». Загальна кількість переданих книжок — більш ніж 1500 примірників на загальну суму понад 100 000 грн.

Письменник Сергій Жадан зазначив: «Є усталена думка про те, що сьогодні стали менше читати. Навіть якщо це і так, слід розглядати подібний стан справ як привід для більшої популяризації книги. Мені здається, підтримка бібліотек, пропагування книги, заохочення до читання загалом підуть на користь усім нам. Ми страшенно легковажимо, не надаючи книзі належного значення та ваги. Оскільки людина, яка читає, має великі переваги над тими, хто від читання відмовляється. Така людина більше знає, більше відчуває, й більше любить».

Юрій Гусєв, колишній заступник Міністра оборони України: «Ідея проекту полягає не стільки в оновленні застарілих фондів бібліотек Донбасу, скільки у тому, щоб люди на сході побачили очі письменників та видавців, громадських активістів і щоб бібліотеки ожили. Бо книжки — це не чорні літери на білій целюлозі, це — історії людей, емоції та знання, досвід і почуття. Книжки — це критичне мислення та розширення горизонтів свідомості, але все це можливо тільки у тому разі, коли люди читають ці книжки! Власне місія нашого проекту — повернути моду на читання українцям».

Лілія Загребельна, PR-директор «Нової пошта»: «Нова пошта» — національна компанія, яка веде бізнес відповідально стосовно українського суспільства. Популяризація книгочитання стала одним з напрямів нашої соціальної політики, стратегії щодо соціуму. Ми розуміємо, наскільки важливо для жителів східних регіонів мати доступ до сучасної української літератури. Тому для нас велика честь долучитися до цього проекту і допомогти бібліотекам у зоні АТО оновити фонди і забезпечити місцевих жителів творами українських сучасників».

Проект реалізується за підтримки агенції «Розвиток Приазов’я», Програми національних обмінів (за фінансування Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США)), народних депутатів України Сергія Тарути та Григорія Шверка. Безкоштовну доставку книжок забезпечила “Нова пошта”, інформаційну підтримку — Громадське радіо, журнал «Фокус», Gazeta.ua.

За додатковою інформацією звертайтеся до виконавчого директора фонду «Бібліотечна країна» Люсьєни Шум, тел.: (067) 510 11 82, (050) 364 56 75, livelibrary.ukraine@gmail.com. За оновленнями проекту стежте на сторінці «Живої сучасної бібліотеки» у мережі фейсбук

Категорії: Новини