Волонтерство – як явище для України знайоме не з чуток. Нікому не треба, в нинішніх умовах,  розказувати про важливість волонтерських зборів для військових, волонтерську допомогу переселенцям та постраждалим від російської військової агресії. Волонтерство в українських реаліях дорівнює активізму та небайдужості на межі з місіонерством та безвихіддю. 

Традиції волонтерства в розвинутих країнах – це спосіб допомогти, але при цьому розважитися, цікаво провести час, отримати нові навички шляхом вирішення нетривіальних завдань. В західній практиці, волонтером може бути будь-хто за власним бажанням, не обов’язково молодь і безкоштовно. Але це і не дешева робоча сила, як часто думають в нас. Це натхненні люди, які знають за чим прийшли і що роблять. 

Ми часто можемо спостерігати за роботою волонтерів в школах, садочках, на ярмарках, в церквах, музеях західного світу. Сотні волонтерів закордоном допомагають зараз Україні. Працюючи в центрах допомоги біженцям, проводячи заходи з інтеграції українців по всьому світу. Збираючи нам посилки та гуманітарну допомогу. 

Волонтери в бібліотеці це теж не дивина давно. Але не в Україні. У нас волонтери в культурній сфері залучаються переважно під якісь події чи акції. Закордоном ж волонтери на постійній основі допомагають бібліотеці, музею, театру тощо. Вони мають свої права та обов’язки, визначений графік та сферу відповідальності. Люди волонтерять після роботи, навчання. Студенти та школярі за волонтерство отримують додаткові бали для успішного атестату (ця практика, до речі, поширюється і в Україні). Волонтерство заохочується і винагороджується. Це може бути навіть невелика платня, а може бути різного роду подарунки – мерч організації, квитки, доступ до цікавих заходів, спілкування за лаштунками з селебрітіс, знижки в партнерських організаціях тощо. Але головна винагорода – це суспільна оцінка такої діяльності. Волонтерів поважають, їм завжди раді. 

За фінансування Європейського союзу діє безліч програм для молоді, яка готова волонтерити, до прикладу The European Solidarity Corps. Сотні некомерційних організацій відкриті до прилаштування молодиків і молодичок на місяць, два, або навіть на рік. Ти будеш допомагати на місці, дізнаючись більше про специфіку роботи, про потреби та складнощі професії. Натомість приймаюча організація забезпечить тебе місцем проживання, кишеньковими, коштами на їжу, компенсує витрати на доїзд. В тебе є шанс вивчити місцеву мову, культуру, розширити світогляд, зайнятися налагодженням професійних та ділових стосунків. За посиланням  https://youth.europa.eu/solidarity_en у пошуку можна обрати різні тематичні напрямки і натрапити на запрошення поволонтерити у бібліотеках Польщі, Литви, Естонії тощо. 

Стосовно залучення більш зрізлих і досвідченіших, цікаво розглянути досвід Великої Британії. На урядовому сайті королівства є спеціальний розділ для громадян – «Благодійність, волонтерство та відзнаки». Тут так само можна прочитати про «Волонтерські можливості, права та витрати». Де роз’яснюються основні положення волонтерської культури. Якщо перейти на сайт  Public Libraries News то можна знайти повний перелік (який весь час оновлюється) бібліотек де задіяні волонтери. Перелік широкий, за алфавітом можна знайти найближчу бібліотеку, де можна провести свій час з користю для громади. Є короткий перелік чим займається бібліотека. 

Громадська бібліотека в East Cowes, графство Острів Уайт, Великобританія, в бібліотеці працюють 15 волонтерів

 Слід зазначити важливу роль, яку відіграє волонтерство в бібліотеках Великої Британії. Часто це не допоміжна, а основа опція для підсилення бібліотеки. Community libraries у Великій Британії критично потребують різного роду ресурсів, щоб обслуговувати громаду. Це і фінансові пожертви, це і час і сили локальної громади. Art Council організація, яка опікується бібліотеками Сполученого Королівства, в 2013 році опублікувала посібник для локальних громад, як допомогти власній бібліотеці вижити попри скорочення бюджетів. В посібнику зібрані різні практики, які будуть корисні місцевій владі. Зокрема, там йдеться і про залучення волонтерів, які можуть керувати, асистувати та проводити різні заходи в межах бібліотек, тим самим звільняючи бюджет від обтяжливих витрат. Навіть у високорозвинутій країні з потужною економікою (одне без іншого неможливо апріорі) гостро стоїть питання у фінансовій площині для публічних закладів, таких як бібліотека. Неприбуткова інституція, унікальна саме через своє неоплачуване безпрецедентне служіння громаді, не може бути цілком економічно незалежною та рентабельною. В жодній країні. Згідно даних представлених в посібнику, станом на 2011 – 2012 рік понад 21,000 англійців волонтерили в 3,300 публічних бібліотеках Англії. 

 Іншою стороною подібного волонтерства є вплив громади на діяльність власної бібліотеки. Іноді навіть контроль та прийняття рішень авторитетними представниками громади, які активно працюють в бібліотеці на добровільних засадах. Творення нових принципів взаємозалежності громади і її дзеркала – бібліотеки. При цьому Art Council застерігає владу, що волонтери не є  заміною кваліфікованим бібліотекарям, а є помічниками та підтримкою. Така модель співдії влади, громади і бібліотекарів забезпечує співголосне функціонування бібліотеки задля потреб громади. Адже ніхто не може гарантувати довголіття бібліотеці так, як місцеві мешканці залучені за власним бажанням до її діяльності. 

Багато небайдужих до долі бібліотек в Британії активно агітують ставати друзями бібліотек – це включає і волонтерство, і фінансову допомогу, і адвокацію бібліотечних проблем в локальних спільнотах й привернення уваги влади до проблем книгозбірень. Ось до прикладу – національна організація «The library campaign», своєю основною задачею ставить підтримку спільноти друзів бібліотек та поліпшення її сервісів. Члени організації завжди готові боронити інтереси книгозбірень – на їх сайті є готові матеріали «як захистити бібліотеку перед владою»  для друку і використання. 

Поки Україна “у вогні”, важко уявити масове волонтерство саме на благо бібліотеки. Але культура волонтерства закладена в нас здавна. Згадайте тільки, як ми швидко збираємося на толоки чи збираємо гроші на допомогу, відбудову, лікування потребуючих. Після перемоги наше бажання бути корисними тільки примножиться і бібліотека – це чудовий майданчик для реалізації цієї потреби також. 

Громадська бібліотека Іст Каус

Авторка статті – Катерина Алексєєнко, координаторка з розвитку партнерств БФ “Бібліотечна країна”

Фото та відео надані Люсьєною Шум.