Нещодавно Стівен Фрай, відомий британський комік, актор, письменник та журналіст відвідав Україну. Автор понад десяти бестселерів, серед яких “Брехун”, “Гіпопотам”, “Як творити історію”, “Тенісні м’ячики небес”, “Дурі ще вистачає” був запрошений першими особами країни на Саміт перших леді та джентльменів, що проходив в Києві. 

Крім письма Стівен Фрай відомий активним лобіюванням інтересів бібліотек Британії. 

В 2016 році він активно висловлювався проти закриття публічних бібліотек в Королівстві. Того року в Британії закрилося щонайменше 64 бібліотек за 18 місяців. На цій хвилі, Фрай взяв участь в зйомках документального фільму The Safe House: A Decline of Idea. (“Безпечний дім: занепад ідеї”).

У фільмі Ґрети Белламасіної та Дейвін Катт разом з відомими британськими діячами культурних індустрій Фрай висловився на підтримку бібліотек: “ Ми повинні розуміти, що бібліотеки – це простори навчання та наповнення кожного. Хоча зараз побутує бачення, що це всього лише комунальні простори, але ні – вони рятують життя”. А шотландський письменник Ірвін Уелш продовжив: “Бібліотеки рятували мене в юності від проблем. Коли ти знаходиш книгу на полиці чи бібліотекарка рекомендує тобі книгу, це заземляє тебе і ти відкриваєш зовсім нове життя завдяки книгам”. Загалом у 40-хвилиній документальній стрічці розповідалося про важливу роль бібліотек у збереження спадщини на прикладі Британської бібліотеки. 

На цьому активна підтримка бібліотек сером Фраєм не закінчилася. Цьогоріч Стівен виступав проти скорочення бюджету на мобільні бібліотеки. Річ у тім, що більшість автопарку пересувних бібліотек в графстві Девон потребує заміни і місцева влада вважає це дуже затратним, аргументуючи витрати на заміну невиправданими. Громада графства об’єдналася і створила петицію, в якій закликала продовжити утримання мобільних бібліотек громади:

Пересувні бібліотеки є порятунком для багатьох людей у ​​наших сільських громадах. Багато людей, які живуть у Девоні, де бібліотеки не знаходяться в межах пішої доступності, а громадський транспорт до бібліотеки відсутній або дуже обмежений. Мобільні бібліотеки дозволяють багатьом людям у віддалених районах мати можливість користуватися послугами бібліотеки самостійно та зустрічатися з іншими людьми у своїх громадах. Літні люди та люди з проблемами пересування покладаються на ці послуги, і вони також є людьми, які найменше мають доступ до Інтернету, щоб купити або завантажити книгу. Крім підтримки людей похилого віку та вразливих верств населення в наших громадах, мобільні бібліотеки також є крутим засобом заохотити наших наймолодших членів громади до читання: маленькі діти в селах люблять відвідувати пересувну бібліотеку, щоб вибрати собі книги”

Стівен Фрай підхопив ініціативу: «Мобільні бібліотеки є порятунком для сільських громад. “Я знаю. Я виріс у віддаленій сільській місцевості Норфолка. Приїзд нашої мобільної бібліотеки кожного другого четверга буквально змінював моє життя”. 

Станом на зараз петицію підтримали 6 357 британців. 

Крім цього, письменник є амбасадором “The Reading Agency”, благодійної організації, метою якої є промоція читання та підтримка молодих авторів. Однією з акцій організації була публікація книги “The Library Book” з збіркою есе відомих британців про бібліотеки і яку роль вони відіграли в їх житті.

Комік Фрай для книги написав есе під назвою “Have you heard of Oscar Wilde? (Чи чули ви про Оскара Вайлда?”). Виручені кошти від збірки йдуть на допомогу авторам початківцям. Вихід книги в 2012 році був приурочений до Дня Бібліотек Британії 4 лютого. 


А кого з українських відомих людей ви знаєте, які активно популяризують читання та бібліотеки?