У Львові з’явиться Парк Читання

В листопаді 2023 року місто Львів (Україна), Морже, Турін (Італія) та Обідуш (Португалія) оголосили про початок нового проєкту REEPLAI (читачі та читачки Європи грають, навчаються та взаємодіють), результатом якого стане — відкриття Парків Читання у місті Львів та Обідуш, заплановане на середину 2025 року.

Щодня тисячі бібліотекарів, вчителів, вихователів та батьків сушать голову, як надихнути дитину на читання книжок. Де знайти ефективну альтернативу смартфонам, комп’ютерам на ігровим приставкам. У який спосіб зацікавити молоде покоління, яке здається все знає, все вміє і нічому не дивується. Фахівці однозначні — одним із сучасних та інтерактивних варіантів може бути Парк Читання.

Італія

Парк Читання в селищі Морже відкрився в 2020 році в самий розпал пандемії Covid-19. Над концепцією парку працювали фахівці, під керівництвом місцевої культурної фундації «Foundation Centro di Studi Storico-letterari Natalino Sapegno» цілих 2 роки. Cпільно з архітекторами, урбаністами, бібліотекарями, дизайнерами, педагогами вони розробили постійні інсталяції Парку Читання.

В основі Парку лежить історія, яка може бути розказана, переписана, театралізована. Тут є простір для заходів, лавочки для відпочинку, газони, клумби, захищена від вітру, дощу та снігу бібліотека, будиночок на дереві і навіть літературний лабіринт. Простір Парку інклюзивний, зручний для різновікових груп та людей з інвалідністю. Тут можна бігати, стрибати, грати, так само розлягтися на лавочках з книгою, засмагати чи спостерігати за водами гірської річки, що тече біля парку. Парк розташований в дуже мальовничій місцевості – в долині Альп (звідси можна побачити найвищу гору Альп — Монблан). Вся територія Парку Читання супроводжується інформаційними бордами для кращого розуміння як правильно взаємодіяти з інсталяціями. За потреби до відвідування Парку можна підготуватися, перейшовши за посиланням на сайт Парку. На базі нього проводяться різноманітні квести, майстер-класи та ігри. Будь-яку книгу за бажанням можна адаптувати під механіку простору. Доповненням до фізичного парку слугують настільні ігри та читацькі щоденники для роботи з маленькими читачами.

Вже 4-ий рік парк тішить своїх відвідувачів: місцевих школярів, маляток з батьками. Вчителі та бібліотекарі продовжують вигадувати нові забавки для зацікавлення дітей в літературі, книгах та історіях. Інноваційний парк став магнітом для внутрішнього туризму – сотні італійців та іноземців, зокрема шкільні класи та гуртки відвідують щорічно простір.

«Ці нові методики, поєднання інтерактиву, взаємодії, руху на природі з улюбленими історіями, спільно з друзями формують бажання зануритися в книгу, творити власні історії та спонукають до різноманітної креативності», — запевняють розробники парку.

 Філіппіни

На Філіппінських островах, в Північному Ілокосі на шкільному подвір’ї активні учні за підтримки вчителів та місцевого департаменту освіти встановили борди, які заохочують використовувати смартфони для пізнання світу, практики читання та розв’язання різних головоломок. Ці перші прототипи стали популярними серед дітей та освітян країни. В межах програми «READ to LEAD as part of Bawat Bata Bumabasa (3Bs-Every Child Can Read)» подібні стенди поширилися всієї острівною країною.

Такі куточки без тиску вчителів та батьків схиляють дітей до читання в зручний для них час. Йдучи у їдальню на перерві у школі, гуляючи після уроків у школі, в саду чи на подвір’ї школи, бавлячись на дитячому майданчику діти без нагадувань, обирають почитати різні історії на стендах. Самостійно чи з друзями, вигадуючи ігри, квести на базі історій.

Для використання стендів не обов’язково мати пояснення від вчителів чи батьків, історії, тексти та вправи подані зрозуміло для дошкільнят та і для дітей старшого віку.

Основна ціль таких бордів — покращити техніку та швидкість читання філіппінської малечі, розвивати навички самоосвіти та самоорганізації.

Індія

В Індії, в самому центрі Мумбаї, в парковій зоні Музею «The Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya» в 2020 році відкрили «The BookWorm Pavilion» (Павільйон «Книжковий хробак»). Величезні книжкові полиці виготовлені у формі гнучкого хробачка з дерева слугують сидіннями для читання, зберігання книжок та відпочинку в прохолоді дерев. Площа такого «хробачка» становить 432 м2. Книги для цієї інсталяції збиралися в місцевих школах та громадських осередках.

Творці цього павільйона-скульптури кажуть:

«Задача Павільйону “Книжковий Хробак” спонукати до навчання за допомогою створення інтерактивного освітнього простору. Більшість бібліотек та навчальних інституцій залякають дітей. Метою ж павільйону було створити ландшафт книг, що запрошує дітей вивчати та вчитися одночасно. Ми хотіли, щоб діти займалися “читанням” як чимось цікавим. Павільйон “прокрадається” через ландшафт, щоб запропонувати унікальний досвід читання».

Що ж про промоцію дорослого читання? 

США

В Нью-Йорку, неподалік від Центральної бібліотеки, в пішій ході до кав’ярень, магазинчиків та бізнес-центрів щовесни та літа розквітає літературний острівець, що збирає тисячі поціновувачів книги навколо себе.

 

В районі Мангетенні, на базі громадського простору Брайант-парк вже не перший рік діє проєкт «Reading room». Спільно з Нью-Йоркською публічною бібліотекою, видавництвом Pengium Random House та сервісом доставки Mitchell’sNY у теплу пору року розпочинаються різні книжкові активності — клуби, зустрічі з письменниками, квести, змагання, концерти, поетичні вечори, лабораторія письменницької майстерності. Для дітей — табори, аніматори, майстер-класи та читання вголос.

Успіх Парку Читання простий — це поєднання різних активностей пов’язаних з книгою: практика сторітелінгу, театральних постановок, майстер-класів на відкритому повітрі, серед соковитої зелені парку та лісу. Платформа, де пліч-о-пліч йде розвага і навчання, немає рамок, вимог та оцінювання. Не існує меж для фантазії та ідей, де кожен знайде собі щось цікаве. Читання книги в гамаку, стрибання в «класики» за мотивами дитячої книги, чи крутіння «колеса фортуни», щоб обрати кінцівку історії таку, яку саме ти хочеш.

Отже, очікуємо з нетерпінням на перший в Україні Парк Читання на базі публічної бібліотеки, відтак нові практики промоції читання серед українців на його основі.

Учасниками проєкту REEPLAI є Fondazione Sapegno Centro Di Studi Storico-Letterari Natalino-Sapegno — Морже, Італія, Fondazione Santagata — Турін, Італія, Муніципалітет міста Обідуш — Обідуш, Португалія, ГО «УАК-Львів», Львівська Муніципальна Бібліотека — Львів, Україна, Муніципалітет міста Морже — Морже, Італія.