Маніфест зелених бібліотек був запропонований британською асоціацією бібліотек CILIP (Дипломований інститут бібліотечних та інформаційних спеціалістів Великобританії) у партнерстві з Мистецькою радою Англії, Британською бібліотекою, Libraries Connected та Julie’s Bicycle. Цей маніфест визначає спільні цінності та зобов’язання, спрямовані на трансформаційні зміни для громад та нашої планети.

Запрошуємо підписати та впроваджувати Маніфест: https://www.cilip.org.uk/page/GreenLibrariesManifesto

 #GreenLibraries

Вплив кліматичної та екологічної кризи вже відчувається на глобальному та місцевому рівнях. Вона впливає на всіх нас, але ті, хто найменше відповідальний за кризу – найбільш незахищені верстви населення – можуть постраждати найбільше.

Як бібліотеки, ми займаємо місце в самому серці громад, в яких працюємо. Цим маніфестом ми хочемо об’єднатися заради спільного бачення: бути прикладом для наслідування через наші власні екологічні дії та використовувати нашу владу і вплив, щоб інформувати і надихати людей на позитивні дії та розбудовувати стійкість у різноманітних громадах, в яких ми працюємо.

Ми визнаємо різноманітність нашого сектору, тому ця ініціатива є інклюзивною для всіх бібліотек, щоб допомогти їм впроваджувати зміни, які вони можуть, за допомогою ресурсів, які вони мають.

Підписуючи цей маніфест, ми погоджуємося з наступним:

  1. Зробити екологічну стійкість центральним елементом процесу прийняття рішень

Ми зобов’язуємося працювати над тим, щоб зробити екологічне мислення та цінності центральними в нашій діяльності. Ми будемо співпрацювати з особами, які приймають рішення в наших організаціях, щоб просувати амбітні, надійні та відкриті екологічні зобов’язання та дії, узгоджені з місцевими ідеями, цілями та планами у сфері охорони довкілля та зміни клімату, де це буде доцільно. Також там, де це буде можливо, ми працюватимемо з іншими особами та організаціями для обміну нашими кращими надбаннями.

2. Впроваджувати інновації та розвиток

Ми працюватимемо над розвитком екологічних практик у всіх основних бібліотечних функціях, а також випробовуватимемо й досліджуватимемо нові та інноваційні підходи та рішення для позитивних екологічних змін в навколишньому середовищі.

3. Працювати з нашими громадами

Ми вивчатимемо і підтримуватимемо місцеві екологічні ініціативи, працюватимемо з ними та іншими для того, щоб розширювати можливості наших місцевих громад у здійсненні позитивних екологічних дій. Ми забезпечимо безпечне та відкрите середовище для навчання, обміну ідеями та обговорення кліматичної та екологічної кризи, а також того, як ми можемо працювати задля кращого майбутнього планети та людей. При цьому ми будемо використовувати креативні та інноваційні підходи для налагодження зв’язку з різноманітними та недостатньо представленими групами людей.

4. Використовувати наш голос для більшого впливу

Ми будемо використовувати наше унікальне охоплення та довіру, щоб ділитися та допомагати людям знаходити перевірену інформацію, боротися з кліматичною дезінформацією, підвищувати кліматичну та екологічну грамотність і розуміння, а також допомагати розвивати критичне мислення для людей різного віку. Надаючи актуальну й точну інформацію, ми допоможемо людям орієнтуватися в часто складній мові та поняттях кліматичних та екологічних питань і робити більш поінформований екологічний вибір.

5. Працювати в партнерстві

Ми будемо формувати партнерства з іншими організаціями-однодумцями у приватному, державному та волонтерському секторах, щоб посилити вплив зелених програм та ініціатив. Ми використовуватимемо наші простори та мережі для скликання груп, щоб обговорювати та вживати значущих заходів для планети та людей.

6. Зростати й ділитися знаннями

Ми будемо постійно розширяти наше екологічне розуміння як окремі особи, команди та організації. Ми надаватимемо пріоритет навчанню та професійному розвитку, що розширює можливості працівників бібліотек до позитивних дій та розвитку екологічно сталих практик у своїй власній сфері діяльності. Ми підтримуватимемо колективні, загальногалузеві екологічні дії, зокрема просування ролі бібліотек у підтримці позитивних змін.

7. Підтримувати молодь

Ми будемо підтримувати дітей та молодь, щоб вони були лідерами зеленого та справедливого переходу та діяти вдома, в школі, в громадах і на робочому місці. Ми допомагатимемо дітям та молоді у просуванні екологічних дебатів та забезпеченні того, щоб їхній голос був почутий.

Цей Маніфест можна використовувати:

  • як набір принципів, що лежать в основі будь-яких місцевих стратегій, планів та програм
  • як інструмент розвитку для визначення сфер діяльності та вдосконалення
  • для забезпечення діалогу з місцевими громадами, працівниками бібліотек та ключовими партнерами
  • для просування бібліотечних цінностей і прагнень
  • як адвокаційний документ
  • для виявлення однодумців для співпраці
  • для підтримки планів розвитку персоналу

Щоб підписати Маніфест зелених бібліотек, відвідайте

www.cilip.org.uk/GreenLibrariesManifesto