З 21 листопада по 24 листопада 2023 в Брюсселі відбувся IFLA Regional Workshop & Regional Division Committee Meeting Europe

Представники 36 країн Європи з ранку до вечора працювали над стратегіями розвитку світової бібліотечної спільноти та обговорювали виклики, з якими бібліотеки стикаються на національному, регіональному та світовому рівнях. 

Від України на воркшопі працювали координаторка з партнерств Благодійного фонду “Бібліотечна країна” Катерина Алексєєнко  та виконавча директорка Української бібліотечної асоціації Ярослава Сошинська. Серед представників бібліотечного середовища були члени національних бібліотечних асоціацій, провідні фахівці публічних, національних, наукових бібліотек, представники благодійних та громадських організацій, що розвивають бібліотеки, члени опікунських рад при бібліотеках. Серед запрошених спікерів були представники Єврокомісії, які опікуються культурою, представники UNESCO та неприбуткових громадських ініціатив, серед яких, Public Libraries 2030, які працюють з бібліотеками регіону. Всі вони ділилися можливостями для бібліотек: фінансовими, інституційними, регламентними. 

На воркшопі розмірковували з таких тем як: адвокація інтересів бібліотек, налагодження партнерств, формування нового покоління лідерів бібліотечної справи. Набували навичок лобіювання інтересів бібліотек, побудови роботи установ та організацій за системою SMART. 

Сильні бібліотеки – це бібліотеки, які мають сталі партнерства та інтеграцію з іншими дієвцями сфери культури та освіти. Розвиток бібліотек дорівнює розвитку громади цих бібліотек. Бібліотеки світу – це дієві гравці, іноді навіть єдині на шляху у досягнені цілей сталого розвитку. Організатори заходу наголошували на ролі бібліотек у досягнені благополуччя як локальної так і регіональної спільноти. Розуміння впливу бібліотек на вирішення нагальних потреб – це ключ до успішого лобіювання інтересів бібліотек на різних рівнях.

Також відбулося перше очне засідання The Regional Division Committee Meeting Europe. 15 представників країн Європи, серед яких і Україна (в особі координаторки Благодійного фонду “Бібліотечна країна” Катерини Алексєєнко), 2 роки будуть працювати над питаннями просування демократичних цінностей в бібліотеках, досліджувати питання освіти бібліотечних фахівців Європи та працювати з питанням адвокації бібліотек на європейському рівні.

Європейське регіональне відділення ІФЛА охоплює всі країни Європи, в тому числі Кавказ. Відділення зосереджує свою діяльність на інформаційно-просвітницькій роботі, визначенні пріоритетів для регіону, а також на розробці та реалізації планів дій, що відповідають цим пріоритетам.

Всі заходи гостинно приймала Королівська бібліотека Бельгії. 

Довідка: IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions) — міжнародна організація, яка представляє інтереси бібліотечних та інформаційних працівників(-ць). Заснована 1927. Має понад 1700 членів у більш ніж 150 країнах. Штаб-квартира IFLA знаходиться в Гаазі, Нідерланди.