Партнерство зелених бібліотек (GLP Green Libraries Partnership) – це багаторічна програма досліджень і розробок, започаткована у 2022 р під керівництвом CILIP (Інститут спеціалістів з питань бібліотеки та інформації Великобританії), що співпрацює з Libraries Connected, Британською бібліотекою та Julie’s Bicycle, партнерство фінансується Радою мистецтв Англії та очолюється округом Гемпшир. GLP було створено у відповідь на COP26 (Конференція ООН зі зміни клімату 2021 року) і довгострокові кліматичні зобов’язання бібліотек та місцевих органів влади по всій Англії, спираючись на екологічні знання та досвід партнерів.

Наше бачення полягає в кращому майбутньому для планети та людей підтриманому бібліотекарями.

Наша місія – поставити бібліотеки в центр змін щодо охорони навколишнього середовища.

Наша мета полягає в тому, щоб сприяти бібліотекам формувати порядок денний в охороні довкілля.

На сьогодні ми впровадили:

  • Онлайн-центр «Зелені бібліотеки» – обмін ресурсами, знаннями, ідеями та тематичними дослідженнями для інформування і мотивування на дії.
  • Маніфест зелених бібліотек – спільний набір зобов’язань для бібліотек, які хочуть демонструвати приклад через власні екологічні дії та використовувати свій вплив і охоплення, щоб надихнути людей на позитивні дії.
  • Гранти на зелені бібліотеки – невеликі гранти на загальну суму 40 000 фунтів стерлінгів, які надаються 15 бібліотечним службам для екологічних проєктів у 2022 році.

Одна з наших головних цілей у 2022 році – закласти основу для розробки загальнобританської міжгалузевої довгострокової програми підтримки публічних бібліотек у формуванні екологічного розуміння та дій.

Опитування «Зелених бібліотек» було проведено для інформування про успішні історії, плани та необхідні ресурси. Наведені нижче 4 історії демонструють деякі з існуючих прикладів поточної роботи в бібліотеках з охорони довкілля.

Успішні приклади “зелених” бібліотек