IFLA (Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ) приєднується до партнерів книжкового сектору, які закликали до кліматичних дій. На сайті IFLA з’явилася інформація про те, що асоціація стала співавтором заяви, яку підтримали організації, що представляють різних суб’єктів книжкового сектору, включаючи видавців, книгорозповсюджувачів і бібліотеки. У заяві підкреслюється необхідність невідкладного вжиття заходів щодо зміни клімату. Внесок у це представників книжкового сектору сприятиме зміні поведінки суспільства у сфері охорони довкілля.

Книжковий сектор об’єднується для вжиття заходів щодо кліматичних змін: спільна заява

Науковці дійшли до консенсусу: зміна клімату відбувається, і це вимагає невідкладних дій у всіх сферах і всіх частинах суспільства. Проте, незважаючи на чіткі та зростаючі наукові дані, розвиток у цьому напрямку досі залишається повільним. У відповідь на цю кризу та напередодні 26-ї конференції Організації Об’єднаних Націй із питань зміни клімату ключові гравці книжкового та журнального сектору об’єдналися із закликом до пріоритетності дій щодо клімату. Сюди увійшли: Міжнародна асоціація видавців (IPA), Федерація європейських видавців (FEP), Європейська та Міжнародна федерація книгорозповсюджувачів (EIBF), Міжнародна рада з книг для молоді (IBBY), Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ ( IFLA), Міжнародної асоціації науково-технічних та медичних видавців (STM) та Асоціації видавців наукового та професійного суспільства (ALPSP).

Як ми бачили з пандемією, книги є важливим інструментом, який дозволить світу зрозуміти та правильно реагувати на зміну клімату. Усі види письмового слова мають силу інформувати, надихати та формувати стійку культуру. Таким чином, ми заохочуємо виробництво та доступ до творів, які можуть підтримати дослідження кліматичної кризи, а також мотивувати зміни поведінки, необхідні для подолання цієї кризи. Крім того, ми також повинні взяти на себе відповідальність за власний вплив на навколишнє середовище. У свою чергу, ми закликаємо уряди держав визнати важливість книг та читання у кліматичних діях та враховувати їх як частину комплексних заходів. Для подальшого розвитку міжнародного підходу, конкретних дій та узгодження спільного бачення сталого сектору книг та журналів підписанти погодилися стати частиною серії дискусій про клімат, які проводить Міжнародна асоціація видавців. Перша така розмова пройде на Франкфуртському книжковому ярмарку, після чого відбудуться віртуальні сесії з метою оприлюднення узгоджених висновків та дій.

Бодур Аль Касімі, президент Міжнародної асоціації видавців, сказав: «Ми стикаємось із найбільшим викликом нашого суспільства сьогодні: зміною клімату. Як показала нам історія, суспільству потрібні інструменти, які дозволять усім нам ширше мислити та надихатимуть усіх змінити наше повсякденне життя, щоб стати більш стійким». Пан Пітер Краус вом Клефф, президент Федерації європейських видавців, зазначив: «Зміна клімату є глобальною проблемою, і лише цього року ми побачили її руйнівні наслідки по всій Європі зі сильними спеками, повенями та лісовими пожежами. Ми бачимо важливість не тільки у тому, щоб взяти відповідальність за власні екологічні відбитки, а й у публікації контенту, який допоможе суспільству боротися зі зміною клімату. Об’єднавшись, ми робимо перший важливий крок для прискорення нашого прогресу як міжнародної спільноти».

Джеральд Лейтнер, Генеральний секретар Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA): «Бібліотеки відіграють важливу роль у стимулюванні справедливого сталого розвитку і, зокрема, кліматичних дій, включаючи підтримку найсучасніших досліджень. Як і у всьому іншому, бібліотеки цінують партнерські відносини, і тому вітають можливість працювати у книжковому секторі, щоб стимулювати ширші зміни».

Ліз Пейдж, виконавчий директор Міжнародної ради з книг для молоді (IBBY), яка представляє тисячі промоутерів читання, творців дитячих книг, науковців, бібліотекарів та багатьох інших у цій сфері, наголошує: «На людей сильно впливають руйнівні наслідки зміни клімату. Щоб допомогти майбутнім поколінням процвітати та виживати, нам потрібно працювати над створенням сталого середовища. Книги та читання відіграють важливу роль у суспільстві, особливо у розвитку та житті дітей. Їхнє майбутнє під загрозою, якщо ми не будемо діяти зараз».

Уейн Сім, виконавчий директор Асоціації вчених та професійних науковців, сказав: «Прогрес, необхідний для боротьби зі зміною клімату, в значній мірі залежить від наявності найкращих досліджень, даних та доказів, які дадуть можливість усім верствам суспільства приймати правильні критичні рішення. Вчені давно відіграють життєво важливу роль в інформуванні суспільства. ALPSP із задоволенням приєднується до міжнародного заклику до дій, щоб продовжувати прискорювати ці зусилля, а також не застосовувати їх до нашого власного сектору, відкриваючи шлях до сталого майбутнього».