Бібліотека на Пріорці для дітей Києва здобула друге місце на IFLA Green Library Award 2024 — всесвітньому конкурсі, який відзначає бібліотеки, що просувають ініціативи з охорони довкілля.

Проєкт «Екологічний простір «Зелена» бібліотека»: у пошуках екогероїв та виходу з екологічної кризи» бібліотеки на Пріорці для дітей (Київ) отримав друге місце в номінації «Найкращий проєкт зеленої бібліотеки» міжнародного конкурсу IFLA Green Library Award 2024. Нагорода дається за вагомий внесок бібліотек у екологічну просвіту та діяльність.

Нагородження відбулося під час міжнародної конференції IFLA Culture Knowledge Community, що пройшла впродовж 6-9 жовтня 2024 року у Барселоні. Ганна Кобець, завідуюча бібліотекою та Люсьєна Шум, директор БФ “Бібліотечна країна” взяли участь в Церемонії нагородження в Барселоні.

Це вже дев’ятий подібний конкурс серед проєктів «зелених» бібліотек світу, який відбувається під егідою Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (The International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA). Рейтинг провадиться у двох категоріях: найкраща «зелена» бібліотека (масштабний проєкт) та найкращий проєкт.

Київська бібліотека на Пріорці у фіналі конкурсу в категорії «Найкращий проєкт «зеленої» бібліотеки» була поруч з бібліотеками Китаю, Туреччини, Словенії та Ірландії, поступившись першістю лише бібліотеці з Ірландії. Загалом цього року 44 екопроєкти з усього світу подали заявки на участь в конкурсі.

Люсьєна Шум, виконавча директорка Благодійного фонду «Бібліотечна країна»: «Бібліотеки України мають змогу ставати голосом України на міжнародній арені та говорити про українські досягнення, а також воєнні виклики. Наслідки російської війни для довкілля України та сусідніх країн носять катастрофічний характер, і бібліотека завдяки участі в конкурсі змогла донести цю інформацію до світової бібліотечної спільноти».

Ганна Кобець, завідуюча бібліотекою на Пріорці для дітей (Київ): «Успіх нашої бібліотеки продемонстрував, що українські бібліотеки відповідають на виклики часу та потреби громади. Ефективно реалізують просвітницьку програми з охорони довкілля використовуючи ресурси бібліотеки».

Проєкт «Екологічний простір «Зелена» бібліотека» спільно заснували благодійний фонд “Бібліотечна країна” з Бібліотекою на Пріорці в 2019 році.

Презентація проєкту by link