Проєкт “Просвітницька робота з охорони довкілля” діє в фінських публічних бібліотеках та фінансується Міністерством освіти та культури з метою сприяння екологічній обізнаності бібліотек, вуглецевій нейтральності та економіці спільного використання. В рамках проєкту також запущена концепція зменшення вуглецевого сліду в бібліотеках. 13 бібліотек у Фінляндії розпочали власні розрахунки вуглецевого сліду на семінарах, організованих проєктом. На основі нової концепції буде створено дорожню карту екологічної обізнаності бібліотек та розглянуто Цілі сталого розвитку ООН.

В рамках проєкту було проведено дослідження з вимірювання вуглецевого сліду бібліотек Фінляндії. Найбільша частина викидів припадає на опалення, використання електроенергії та загальні закупівлі (окрім придбання книг). У дослідженні також представлений вуглецевий відбиток бібліотек, який вимірює позитивний вплив на викиди вуглецю, дозволяючи іншим зменшити свій негативний вплив на клімат. Наприклад, книга, взята в бібліотеці, дає приблизно третину негативного впливу на клімат в порівнянні з книгою, яку купує людина і читає тільки один раз. Цифри є приблизними, оскільки існує безліч факторів, що впливають на клімат, та зокрема деякі дуже важко виміряти. Наприклад, поширення інформації про клімат за допомогою книг та інших носіїв інформації в бібліотеках може мати велику позитивну дію.

Унікальні екологічні бібліобуси Фінляндії:
Бібліобус в складі міської бібліотеки міста Porvoon має сонячні батареї на даху, які підзаряжають акумулятори для освітлення та роботи комп’ютерів. Бібліотечний автомобіль працює на відновлювальному дизелі Neste MY.
Міська бібліотека Turku представила різнокольоровий електро-бібліобус Lieke.

*Вуглецевий слід – сукупність викидів усіх парникових газів, які утворились внаслідок діяльності окремої людини, організації, міста, країни тощо.

Сторінка проєкту Vihreä kirjasto

Джерело