Тернопільська область має всі шанси стати лідером з розвитку бібліотечної галузі в країні. Заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик виступаючи на конференції “Дієва бібліотека громади: пошуки майбутнього” зазначив, що в 2017 р. була проведена ґрунтовна робота з вивчення ситуації в кожному районі щодо стану бібліотечних мереж в умовах створення об’єднаних територіальних громад. Робоча група з представників обласних бібліотек та управління культури ОДА відвідала кожну бібліотечну систему та надала рекомендації, на основі яких громади та райони напрацювали свою стратегію з розвитку бібліотек на 2018 рік. Також Тернопільська ОДА в 2017 році виділила 300 тис. грн. на придбання програмного забезпечення для створення електронного бібліотечного каталогу в декількох районах області.
Серед завдань Тернопільської ОДА у наступному році: 
• Затвердження окремої програми розвитку бібліотек області з конкретними кроками реалізації
• Покращення якості бібліотечних послуг для населення
• Суттєве оновлення бібліотечних фондів новими українськими книгами 
• Модернізація бібліотек області
Конкретні кроки, які заплановані для досягнення завдань:
• Отримані кошти від оптимізації бібліотечних мереж в районах спрямувати на оновлення книжкових фондів (5-7 млн. грн. сукупно по області). Пан Юрик наголосив, що ці кошти не будуть виводитись із галузі, а спрямовуватимуться виключно на потреби бібліотек. Обласний бюджет вже погодив виділення 500 тис. грн. на закупівлю нових книг в 2018 році. 
• За кошти Державного фонду регіонального розвитку (10% від загального обсягу) планується провести модернізацію бібліотек. Для цього пропонується провести конкурс проектів на кращі ідеї модернізації. 
• Планується ввести в практику застосування мобільних бібліотек, для чого вже в 2018 році закупити відповідний транспорт.
***
11 грудня 2017 року відбулась конференція “Дієва бібліотека громади: пошуки майбутнього” для представників громад Тернопільської області. Організатори заходу: Благодійний фонд «Бібліотечна країна» за підтримки Посольства Великої Британії в рамках проекту Підтримка реформи децентралізації в Україні, Тернопільська обласна бібліотека для молоді за сприяння Тернопільської обласної державної адміністрації. 
Впродовж липня – грудня 2017 року Благодійний фонд «Бібліотечна країна» впроваджував проект «Трансформація бібліотек в сучасні центри розвитку громад» в Тернопільській області. Детальніше у презентації.

Категорії: Новини