Експерти з Великої Британії ділились досвідом успішних прикладів роботи бібліотечної галузі з представниками бібліотечної спільноти Києва.

Захід відбувся 20 вересня, 2017 року в приміщенні Центральної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка для дітей м. Києва. Зорина О’Доннелл, експерт з місцевого розвитку, представила презентацію “Історії успіху: роль бібліотек у громадському житті Великої Британії”. Після світової економічної кризи 2008 року фінансування бібліотечної сфери Великої Британії було суттєво скорочено, у деяких випадках на понад 60%. Це стало поштовхом для оптимізації та реформування бібліотечних служб і пошуку нетрадиційних методів отримання додаткових коштів. Серед можливостей для отримання додаткових прибутків законодавство Великої Британії дозволяє наступні: контракти з державними та приватними установами на надання додаткових бібліотечних та інших послуг, торгова діяльність, платні послуги, надання інформаційно-комунікаційних послуг. Так бібліотеки мають партнерські відносини та отримують плату за послуги від місцевої поліції, департаментів громадського здоров’я місцевих рад тощо. Серед послуг для приватних компаній: Amazon обладнала кілька бібліотек спеціальними скриньками для речей придбаних онлайн.

Бібліотекам дозволена пряма торгівля надлишком книжок, компакт-дисків та канцелярських товарів, а також іншими товарами в рамках створення соціального підприємства при бібліотеці, прибуток від діяльності якого витрачається виключно на потреби бібліотеки. Так Служба бібліотек Брайтона та Хоува має магазин Booklover у бібліотеці Ювілейній і торгує різноманітними товарами від вітальних листівок та сувенірів до книжок та канцтоварів.

Під платними послугами розуміють ті, які не входять до сфери основної діяльності бібліотеки та контрактів з державними і приватними установами, наприклад, дослідницькі послуги, оренда приміщень чи окремих обладнаних робочих місць, доступ до інтернету, користування принтерами та копіювальними апаратами.

Після прийняття Закону «Про локалізм» (2011) громади отримали право створювати громадські бібліотеки, які утримуються силами волонтерів. Зокрема, бібліотечна служба острова Уайт має в складі 5 громадських бібліотек, які працюють на основі самоорганізації. Працівники бібліотек працюють на волонтерських засадах, оренда приміщень та комунальні платежі сплачуються за рахунок платних послуг та інших додаткових шляхів, а влада залишила за собою навчання працівників та поповнення книжкових фондів.

Астрід Девіс, експерт з бібліотечної реформи, розповіла про бібліотечну мережу графства острів Уайт. З 2011 року на острові Уайт, де проживає 140 тис. мешканців, функціонує 11 стаціонарних бібліотек, з яких 5 – волонтерські, також 2 тюремні та 2 мобільні бібліотеки. В місті Ньюпорт, адміністративному центрі графства, проживає 23957 мешканців, і працює бібліотека імені Лорда Луї Маунтбеттена. Книжковий фонд бібліотеки складає 32163 книги для дорослих та дітей, з них 73% книг закуплені після 2007 року. Кількість відвідувань складає в середньому 726 на день, але коливається в рамках від 500 до 1000 на день. В бібліотеці працюють 7 людей з кількістю годин від 7 до 37 на тиждень залежно від посадових обов’язків. Щодня працюють 4 працівника, а на час проведення заходів можливий вихід додаткових працівників. Графік роботи бібліотеки: понеділок – субота, неділя – вихідний. Кожен день бібліотека працює з 9.00 до 17.30, а в четвер з 11.00 – 19.00. Бюджет у 2016/17 роках становив £253079, з яких 60% склали витрати на заробітну плату. Прибуток бібліотеки склав 8,5% від загального бюджету, який отримано від оренди приміщення іншими організаціями, продажу списаних книжок, плати за дослідження, використання принтерів та копіювального обладнання.

Детальніше ознайомитися з презентаціями експертів можна за посиланнями (1, 2). 

Інтерв’ю пані Зорини О’Доннелл у радіоефірі радіо “Голос Києва”.

Захід відбувся в рамках проекту «Трансформація бібліотек в сучасні центри розвитку громад», який впроваджується Благодійним фондом «Бібліотечна країна» за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні в рамках національного проекту “Підтримка реформи децентралізації в Україні”. Контакти: (067) 510 11 82.

Категорії: Новини