3 жовтня 2017 року у Верховній Раді України відкрилась фотовиставка «Відродження бібліотек сходу України», яка присвячена Всеукраїнському дню бібліотек. Метою фотовиставки є привернення уваги політичної еліти до сучасного стану бібліотек України та потреби їх модернізації. Більшу частину експозиції становлять фотографії, які висвітлюють становище бібліотек в Донецькій та Луганській областях, зокрема містах Слов’янськ, Краматорськ, Покровськ, Старобільськ та інших, їх відродження та становлення як центрів громади та підтримки внутрішньо-переміщених осіб. Бібліотеки Сходу переживають нелегкі часи, деякі з них евакуйовані з зони конфлікту і мають налагоджувати роботу в нових умовах. Зокрема, директор Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки імені М. Горького вивезла статутні документи та печатку з окупованого Луганську. Вона розбудовує роботу бібліотеки в м. Старобільську з нуля і за новою концепцією, створюючи сучасний інформаційний центр.
Народні депутати Микола Княжицький, Вікторія Сюмар, Ярослав Дубневич, Оксана Юринець, Ревега Олександр та інші депутати подарували фонду «Бібліотечна країна» книжкові новинки для передачі їх в бібліотеки України.
Ганна Гопко, голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах зазначила: «Необхідно провести декомунізацію бібліотек, їх реформу. В умовах війни важливо посилювати інформаційний фронт. Важливо, щоб сучасні книжки потрапляли в бібліотеки».
Юрій Гусєв, голова наглядової ради благодійного фонду «Бібліотечна країна», колишній заступник міністра оборони України: «Бібліотеки в європейських країнах є високотехнічними, сучасними інформаційними центрами, де на поличках немає місця застарілим книжкам. На жаль, в розрізі реформування нашої країни держава за залишковим принципом згадує про розвиток бібліотек. Але бібліотеки повинні мати стратегічне значення для держави, це – інвестиція в майбутнє, а також сприяння економічному зростанню та безпеці громади».
Тамара Сухенко, засновник благодійного фонду «Бібліотечна країна»: «Бібліотечна сфера України потребує корінної реформи та модернізації. Це передбачає багато змін, зокрема зміни критеріїв оцінки ефективності бібліотек, кваліфікаційних вимоги до кадрів, перегляд нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками, норм комплектування на душу населення, створення єдиного електронного каталогу тощо. А у нас в 80% публічних бібліотек наразі відсутній навіть інтернет».

Інформаційна довідка
За статистикою бібліотечні фонди України на 80% складаються з книг радянського періоду, яким налічується від 30 років і більше. На закупівлю нових книг держава витрачає 1-2% коштів від загального фінансування бібліотечної сфери. Новинки українських видавництв не потрапляють в бібліотеки. В Україні на душу населення закуповується 0,02-0,05 книг на рік, тоді як в Західній Європі – 1 книга. 27,6% публічних бібліотек в Україні мають комп’ютери. Електронні каталоги обліку книжкового фонду ведуть 2,5% публічних бібліотек.
Організатор фотовиставки – Благодійний фонд «Бібліотечна країна» за сприяння Програми національних обмінів, що фінансується Європейським Союзом та Національним фондом підтримки демократії (США). За додатковою інформацією звертайтеся за тел.: (067) 510 11 82.

Фоторепортаж з виставки – за посиланням. 

Категорії: Новини