В червні відбулось довгоочікуване відкриття нової будівлі центральної публічної бібліотеки м. Осло, Норвегія –  Deichmann Bjørvika Library.

Бібліотека названа на честь норвезького філантропа, підприємця Карла Дейчмана. У 1780 році він заповів свою колекцію книг, в якій налічувалося понад 7 тисяч примірників, громаді міста для створення першої публічної бібліотеки. Сьогодні в Осло 22 філії бібліотеки Дейчмана з центральним відділенням на набережній Бьорвіка.

Муніципальна влада норвезької столиці виділила під бібліотеку одну з найпрестижніших і зручних з точки зору міської логістики ділянку на набережній Осло по сусідству з будівлею Національного оперного театру. “Це буде головним внеском для Осло як міста культури, а також для всіх його громадян та відвідувачів” – зазначив Харальд Хансен з Visit Norway.

В основу архітектурної концепції був покладений образ стопки книг зі зрушеним в сторону верхнім томом.

Шість поверхів бібліотеки об’єднані центральним атріумом. Ескалатори, балкони, переходи і світлові шахти створюють складний простір. Проектувальники домагалися ефекту візуальної непередбачуваності і, при цьому, логістичної простоти.

450 тисяч книг розподілені по шести поверхах і тематичних секторах. В бібліотеці є кінотеатр, відкриті майстерні, кафе та багато місця для читання, а також спілкування.

Публічна бібліотека Deichmann Bjøvika ставить за мету переосмислити призначення сучасної бібліотеки. Це буде місце проведення лекцій, дискусій, читань і курсів для громади й туристів з усього світу. На другому поверсі знаходяться книги для дітей і дорослих, а також різноманітні заняття для дітей. На третьому поверсі – фільми, мультфільми, музика, ігри, а також майстерні, де можна позичити все від 3D-дисків, швейних машин, інструментів, таких як дрилі, пилки тощо, а також музичні та звукові станції, ігрова кімната, невелика сцена.

На четвертому поверсі – групові кімнати, кімната для запису, а також книги про мистецтво, архітектуру, здоров’я, технології, природознавство. На п’ятому поверсі – читальні зали, навчальні кабінети, а також книги з суспільних наук, історії, філософії, релігії.

Крім того в бібліотеці буде реалізований літературний проект тривалістю понад століття. Бібліотека буде збирати рукописи різних сучасних авторів, які будуть зберігатися неопублікованими в бібліотеці до 2114 року, і в цей рік книги будуть надруковані та видані.

Відвідувачі можуть безкоштовно отримати бібліотечну картку та користуватись всіма послугами бібліотеки незалежно від місця проживання, в тому числі туристи.

Підготовлено за матеріалами www.gonomad.com

#бібліотекисвіту

Velkommen til Oslos nye hovedbibliotek

Deichman Bjørvika, Oslos nye hovedbibliotek, er endelig åpent. Helst skulle vi sluppet hele byen inn på åpningsseremonien, men det kan vi jo ikke. Det vi kan gjøre, er å gi deg dette som Camara Joof, Lars Saabye Christensen, Lars Lillo-Stenberg og Maria Lotus framførte ved åpningen.

Опубліковано Deichman Bjørvika Четвер, 18 червня 2020 р.