20 червня благодійний фонд “Бібліотечна країна” провів зустріч і дискусію видавців, бібліотекарів і читачів з Віталієм Капрановим “Бібліотека – книгосховище чи сучасний хаб?”. Захід пройшов в клубі видавництва “Наш Формат”. Брати Капранови в рамках презентації своєї книги “Забудь-річка” проїхали всю Україну і зустрілися з читачами в 132 бібліотеках, включаючи районні та сільські. На зустрічі Віталій Капранов озвучив думку, що в тих областях де була найменша кількість бібліотек на тисячу жителів – сьогодні танки окупантів.

Керівник фонду Люсьена Шум презентувала результати дослідження стану бібліотечної мережі однієї з громад Тернопільської області, згідно якої на поповнення книжкових фондів в 2016 році було витрачено всього 4% бюджетних коштів від загального обсягу коштів на утримання бібліотечної мережі. Також, кількість застарілих книг сягає більше половини обсягу фондів бібліотек.

В ході дискусії виникло дуже непросте питання: при неможливості збільшення бюджетного фінансування, що необхідно: оптимізувати кількість бібліотек, збільшивши фінансування в тому числі і на закупівлю нових книг ефективним бібліотекам або постаратися зберегти діючу унікальну бібліотечну систему країни (майже 13000 публічних бібліотек України)?

Категорії: Новини