20 червня 2017 року відбувся круглий стіл на тему: «Бібліотечна реформа: від держзакупівель до зміни системи». Організаторами круглого столу виступили Міністерство інформаційної політики України та благодійний фонд «Бібліотечна країна».

Видавці, бібліотекарі та представники органів державної влади обговорили проблемні приклади державних закупівель книг в бібліотеки України. Зокрема, нещодавно були виявлені факти закупівлі антиукраїнської літератури, книжок російських видавництв, що прославляють російських військових (О.Нікіфоров «Дневник офицера КГБ», В.Количев «Катя, жена бандитская», О.Бузина «Вурдалак Тарас Шевченко» та інші), в той час як новинки українських видавництв не потрапляють в бібліотеки. Статистика свідчить, що в українських бібліотеках міститься 70-80% книг виданих ще за радянських часів. В той же час на закупівлю нових книг держава витрачає всього 1-5% від загального фінансування бібліотечної сфери. В Україні на душу населення закуповується приблизно 0,02-0,05 книг на рік, тоді як в Західній Європі приблизно одна книга. Це підтверджує нагальність невідкладного реформування бібліотечної сфери та, зокрема, врегулювання системи закупівель в бібліотеки України для того, аби нові сучасні книги українських видавництв вчасно доходили до читачів в бібліотеки.

Юрій Гусєв, голова наглядової ради фонду «Бібліотечна країна», колишній заступник міністра оборони України: «Нашою метою в організації даного круглого столу було привернення уваги громадськості до того, що закуповують бібліотеки за кошти платників податків. Неприпустимим в умовах війни є придбання українофобської літератури. Задачею держави є забезпечення бібліотек якісною сучасною українською книгою, а задачею бібліотек є формування читацького смаку. На жаль, в розрізі реформування країни ми в останню чергу згадуємо про реформування бібліотек. Але бібліотеки повинні мати стратегічне значення для держави, це – інвестиція в майбутній розвиток, сприяння економічному зростанню громади».

Ігор Степурін, директор державного спеціалізованого видавництва «Мистецтво»: «Бібліотеки повинні закуповувати книги виключно в системі державних закупівель Prozorro на підставі тендерів. Завдяки цьому ми можемо бачити скільки коштів виділяється бібліотекам на книги, яку саме літературу закуповують, контролювати закупівельну ціну на книги. Поки в бібліотеках не буде сучасної української літератури, яка зараз на порядок якісніше російських книг, в бібліотеки не піде думаючий, активний читач середнього віку та молодь».

Олександр Красовицький, директор видавництва «Фоліо»: «Необхідно створити єдиний міжвидавничий каталог для закупівель бібліотеками, де буде міститися інформація про книги всіх українських видавництв з вказаними видавничими цінами. Спираючись на цю інформацію, можна буде аналізувати пропозиції у системі Prozorro. Також має здійснюватися інформування про всі заплановані закупівлі бібліотек на сайті Міністерства культури України. Важливою складовою бібліотечної реформи має стати розробка нових соціальних нормативів бібліотечного обслуговування».

В круглому столі взяли участь Артем Біденко, державний секретар (Міністерство інформаційної політики України), Юрій Рибачук, заступник міністра культури України, Юрій Гусєв, голова наглядової ради БО «БФ «Бібліотечна країна», колишній заступник міністра оборони України, Олександр Красовицький, директор видавництва «Фоліо», Ігор Степурін, директор державного спеціалізованого видавництва «Мистецтво», Владислав Кириченко, засновник видавництва «Наш формат», Олег Філюк, видавець наукової літератури, Олександр Афонін, президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, Георгій Саприкін, директор Державної бібліотеки України для юнацтва,Яна Біленко, Директор Центральної бібліотеки для дітей ім. Т. Г. Шевченка м. Києва, Галина Гуцол, заступник директора Книжкової палати України. 

Учасники круглого столу дійшли висновку, що бібліотечна сфера потребує корінної реформи та модернізації. Наразі бібліотеки України – це сховища для зберігання застарілих книг, а мають бути сучасними інформаційними центрами.

Відео-трансляція круглого столу доступна за посиланням. 

Категорії: Новини