Представляємо новий проєкт “Мережевий бібліотечний шелтер”, який є логічним продовженням раніше реалізованих БФ “Бібліотечна країна” ініціатив та проєктів, таких як Lib:продовження, AlterFundLib, Бібліотеки-бійці інформаційного фронту. Наша мета полягає в підтримці та розвитку бібліотечної спільноти в умовах внутрішнього переміщення населення та повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

Ми надалі працюємо задля підтримки колег, які лишаються працювати у професійній галузі. Наша команда розробила цей проєкт, щоб надати більше можливостей та ресурсів для вас – бібліотекарів – які працюють у складних умовах.

Ключові моменти проєкту: Тривалість: 2 місяці.

Учасники: 30 бібліотекарів з тимчасово переміщених бібліотек та тих, які активно працюють із ВПО. Четверо учасників стануть також менторами проєкту та облаштують в своїх бібліотеках шелтери для колег з переміщених регіонів.

Кожна із бібліотек-учасниць отримає пакет книг на теми розбудови та відновлення, розвитку та командотворення. Також учасники відвідають наживо спільну нетворкінгову подію (поїздка в межах України).

Листопад і грудень: ключові місяці реалізації проєкту, коли відбудуться неформальні навчальні заходи, включаючи заняття із розвитку додаткових навичок (Soft-skills). 

Січень і лютий: Ці два місяці відводяться для розвитку проєкту та масштабування його ініціатив. У цей період ми плануємо активно розширювати учасницьку мережу та розробляти нові проєкти на підтримку бібліотекарів-переселенців.

Основна мета проєкту:

У результаті реалізації проєкту “Мережевий бібліотечний шелтер” ми сподіваємося посилити внутрішню співпрацю між бібліотеками України враховуючи виклики війни та забезпечити можливість обміну знаннями та ресурсами 1. між громадами, які приймають переселених колег та 2. громадами, які вимушені працювати дистанційно, без матеріально-технічної бази та основних фондів.

Також, завдяки проєкту, ми надамо старт 4 робочим зонам для переселених колег у просторах бібліотек з більш безпечних регіонів. Разом із 4 бібліотеками та командами ми створимо куточки мережевого бібліотечного шелтеру – робочі місця з ноутбуком та книгами для колег-бібліотекарів, які працюють без матеріально-технічної бази та віддалено від своєї аудиторії та фондів.

Бібліотеки-учасниці проєкту мають бути готовими: 

  • відвідати (особисто або із заміною від колег) всі настановчі сесії та заняття шелтеру (онлайн).
  • відвідати нетворкінгову подію.
  • бібліотеки, які наразі не мають свого приміщення, мають тимчасово передати книги в приймаючу бібліотеку громади, в якій перебуває керівник бібліотеки. 
  • широко висвітлювати участь у проєкті в своїй громаді.

Ментори, відібрані із загальної кількості учасників, мають:

  • поділитися своїми історіями успіху роботи на внутрішніх зустрічах учасників.
  • організувати та підтримувати впродовж 1 року на базі своєї бібліотеки куточок мережевого бібліотечного шелтеру (книги, ноутбук та інформаційний банер надаються).
  • отримані книги надавати в користування переважно у форматі бібліотеки шелтеру/ буккросингової полиці, щоб дати вільну можливість колегам із переміщених регіонів працювати, полички позначити символікою проєкту.
  • широко висвітлювати участь у проєкті в своїй громаді.

Для менторів передбачена грошова компенсація за 2 місяці роботи за підтримки проєкту.

Для нас буде важливо налагодити та вивчити практики взаємодії працюючих у відносно безпечних регіонах та тимчасово переміщених бібліотек. Ми хочемо мотивувати колег укладати внутрішні меморандуми взаємопідтримки та діяти в єдності. Одна подія у співпраці з іншою бібліотекою-учасницею буде запорукою успіху роботи в проєкті. Наша мета полягає в тому, щоб створити міцну основу для подальшої співпраці та взаємної підтримки між бібліотеками в цей важливий час.

З питань участі та додаткової інформації звертайтеся до info@livelibrary.com.ua 

Для того, щоб взяти участь, заповніть відбіркову анкету до 10 листопада 2023 включно.

*Фінансування проєкту здійснюється зі Стабілізаційного фонду культури та освіти 2023 Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut.